1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoiminta

Raskaan pelastustoiminnan joukot vaativien tehtävien kimppuun Etelä-Savossa

Vuoden vaihteen jälkeen toimintansa aloittavalle Etelä-Savon pelastuslaitoksen raskaan pelastustoiminnan joukkueelle kuuluvat laaja-alaisimmat, pitkäkestoisimmat ja vaikeimmat pelastusoperaatiot.

pelastustoiminta
Raskaan pelastustoiminnan joukot
Raskaan pelastustoiminnan joukot on varustettu myös tavallista sammutusasua kevyemmällä puvulla.Timo Ikonen/Yle

Etelä-Savon pelastuslaitoksen raskaan pelastusjoukkueen perustamiskokous pidettiin keskiviikkona Juvalla. Pohjois-Karjalassa vastaava joukkue on ollut puolen vuoden ajan toiminnassa ja sellainen perustetaan myös Pohjois-Savoon.

Jatkossa Itä-Suomen kolmen maakunnan joukkueista on tarkoitus kasata yhteinen raskas pelastuskomppania.

Tämä on astetta kovempaa ja vaativampaa pelastustoimintaa

Ahti Burtsoff

– Raskaille pelastusjoukkueille kuuluvat laaja-alaiset, pitkäkestoiset ja vaikeat pelastustehtävät. Myös erikoistehtävät kuten CBNRE-, ja köysipelastus-, ja rauniopelastustehtävät. Tämä on astetta kovempaa ja vaativampaa pelastustoimintaa, ja miehet ovat töissä normaaleissa työvuoroissaan, mutta osallistuvat tarvittaessa näihin tehtäviin, kertoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ahti Burtsoff.

– Päivittäisissä tehtävissä joukon hälyttää liikkeelle esimerkiksi päivystävä palomestari, tai laaja-alaisemmissa tehtävissä Itä-Suomen johtoryhmä tai johtava pelastusjohtaja.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen raskaan pelastustoiminnan joukkueen on määrä aloittaa toimintansa vuoden vaihteen jälkeen. Joukkueeseen on valikoitunut parikymmentä palomiestä ympäri maakuntaa.

– Meillä oli hakuprosessi, eli ilmoitettiin haku auki aivan kuten avoimiin työpaikkoihin ja hakijoiden joukosta valittiin henkilöt tähän koulutettavaksi, kertoo palomestari Eero Aho Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

– Ihan innolla otan haasteita vastaan, ja aina pitää pyrkiä kehittämään itseään. Koen, että tämä on yksi hyvä vaihtoehto siihen. Itsellä on vesisukellustaustaa ja toivottavasti sitä alaa pystyy hyödyntämään, kertoo palomies Jarkko Kangas Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Lue seuraavaksi