Opposition vaihtoehdot leikkauksille: Pääomavero ylös, rahat pois Finnfundilta

Eduskunnan täysistunto ruotii tänään keskiviikkona opposition vaihtoehtobudjetteja. Yle kävi varjobudjetit läpi.

valtion talousarviot
Mistä puolueet hakisivat suurimmat säästöt?
Yle uutisgrafiikka

Oppositiopuolueet luettelevat varjobudjeteissaan pitkän listan hallituksen leikkauksia, jotka ne peruisivat.

Puolueet jatkavat säästöjen jyrkkää arvostelua. Esimerkiksi vihreät moittii kehitysavun leikkausta häpeälliseksi. Sdp on kaivanut avuksi pop-klassikon ja kutsuu varjobudjeTtiaan Sillaksi yli synkän virran.

Jos se olisi oppositiosta kiinni, esimerkiksi kehitysmaiden yrityshankkeita rahoittavalta Finnfundilta jäisivät hallituksen lupaamat lisärahat saamatta. Rkp palauttaisi Finnfundin lisärahat takaisin kehitysapuun, sdp, vihreät ja vasemmistoliitto ovat samalla linjalla.

Ainakin vasemmistopuolueiden tulilinjalla ovat myös hallituksen maatilatalouden kehittämisrahastolle lupaamat lisärahat, joita sdp:n riveistä on nimitetty "navettanäpertelyksi".

Sdp ja kristillisdemokraatit laskevat sen varaan, että valtion tietojärjestelmäkuluista on mahdollista säästää kymmeniä miljoonia euroja.

Vaihtoehto hallituksen miljardisäästöille jää kuitenkin hämäräksi.

Sdp julkisti varjobudjettinsa tiistaina, puolueista viimeisenä ja sai hallituspuolueiden riveistä jyrkkää arvostelua konkreettisten toimien ja rakenteellisten uudistusten puutteesta.

Kannat velanoton määrään.
Yle uutisgrafiikka

Ministerit ovat toistaneet mantraa velaksi elämisen lopettamisesta, mutta vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä hallituksen pitäisi kuunnella muutakin kuin velkakellon tikitystä.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Aino-Kaisa Pekonen korosti, että rahallinen velka on mahdollista maksaa takaisin, mutta 1990-luvun laman kaltaiset leikkaukset jättävät hyvinvointivelan, jota on hankala kuroa umpeen.

Kannat verotuksen kiristämiseen tai keventämiseen.
Yle uutisgrafiikka

Oppositiopuolueita yhdistää, että ne kaikki laskisivat keräävänsä harmaan talouden torjunnalla enemmän rahaa valtion kirstuun kuin hallitus. Keskusta esitti vielä viime syksynä oppositiossa ollessaan samaa, sillä puolue vaati veroparatiisien käytön tukkimista harmaan talouden torjumiseksi.

Yhteinen sävel oppositiossa löytyy myös perussuomalaisille rakkaasta autoveron alentamisesta. Useampi oppositiopuolue oikealta vasemmalle enemmän tai vähemmän peruisi autoveroalen ja kasvattaisi niin valtion verotuloja.

Tärkeimmät keinot julkisen talouden tasapainottamiseen.
Yle uutisgrafiikka

Etenkin punavihreä oppositio arvostelee, että hallitus ei tee tarpeeksi työllisyyden parantamiseksi. Sen sijaan se pahentaa työttömyyttä leikkaamalla julkisia menoja, kuuluu moite.

SDP alentaisi eläkemaksuja väliaikaisesti työeläkerahastojen varoilla ja tarjoaisi työttömille noin 700 euron työllistymisseteliä, mikä loisi puolueen mukaan tuhansia työpaikkoja. Vasemmistoliitto piristäisi talouskasvua arvonlisäveron alennuksella.