Miksi muusikoilta ja elokuvantekijöiltä saisi varastaa? Laittomasti viihdettä jakaneet kertovat syyn toiminnalleen

Vanhemmat ovat huolissaan lastensa laittomista latailuista ja jakamisista, sillä hyvitysten maksaminen voisi kaataa koko perheen talouden. Moni huomauttaa laittomuuksiaan puolusteleville kaksinaismoralismista: miksi viihdesisältöjä saisi varastaa?

ilmiöt
Kuulokkeet pöydällä.
Heli Kaski / Yle

Kysyimme Ylen lukijoilta, pelkäävätkö nämä jäävänsä kiinni elokuvien tai musiikin laittomasta lataamisesta ja jakamisesta. Esimerkiksi lasten tekemiset verkossa pelottavat.

Useat lukijat ovat huolissaan mahdollisista seurauksista ja suomalaisille lähetellyistä kirjeistä, joissa vastaanottajaa syytetään luvattomasta viihdesisältöjen jakamisesta.

– Jos vanha omaiseni saisi tämmöisen kirjeen, menisi häneltä terveys ja yöunet. Oli työn ja tuskan takana edes opettaa perusasiointi koneella, eikä taatusti ole edes säkkijärven humppaa lataillut. Yhteys on tosin mokkula rivitalossa, ja häntä pelottaa koko netin käyttö, vaikka jälkikasvuna olemme suojanneet koneen, nimimerkki Katjusha sanoo.

Vanhempisanoo pelkäävänsä, onko hänen lapsensa ksyyllistynyt laittomuuksiin.

Lapseni kaverille oli tullut yli kahden tonnin lasku.

Nimimerkki Vanhempi

– Teini-ikäinen lapseni on katsonut netistä laittomia elokuvia ja sarjoja. Hänkään ei ole jakanut mitään, ja sen piti taata se, ettei korvausvaatimuksia voisi tulla. Siis hänen mielestään, minähän tästä toiminnasta en ole tiennyt. Nyt sitten kuultiin, että lapseni kaverille oli tullut yli kahden tonnin lasku vastaavasta toiminnasta. Oma lapseni lopetti laittomien elokuvien katsomisen siihen paikkaan, ja nyt pelätään, tuleeko meillekin samanlainen lasku.

– Pelkään, että mieheni lapsista joku voi tehdä tällaista ajattelemattomuuttaan tai tietämättömyyttään, ja lasku tulee perässä, myös Äitipuoli sivustakatsojana kirjoittaa.

"Ei pelota, mutta ihmetyttää korvausvaatimusten suuruus"

Osa viihdesisältöjä luvattomasti imutelluista ja jakaneista aikoo jatkaa valitsemallaan tiellä.

– Ei pelota, mutta hieman ihmetyttää korvausvaatimusten suuruus. Jos minä jaan vaikka yhden kappaleen netissä, miksi vaaditaan jotain tuhansien eurojen korvausta? Hieman sotii oikeustajuani vastaan, jos tähän vastaus on se, että muut jakavat samaa kappaletta eteenpäin. Miksi minä olisin tässä vastuussa myös muiden jakamisista?Korvasienikirjoittaa.

Olen ostanut pari sataa levyä ihan vain siksi, että olen ensin ladannut ne ilmaiseksi netistä.

Nimimerkki En pelkää

*– *Netin latausmahdollisuudet ovat tutustuttaneet minut moneen sellaiseen artistiin, joiden musiikkia ei Suomessa kuule ikinä. Heidän levyjään olen ostanut Amazonista, kunhan ensin olen kuullut, mitä levy sisältää. Olen ostanut pari sataa levyä ihan vain siksi, että olen ensin ladannut ne ilmaiseksi netistä, En pelkää sanoo.

– En ole huolissani, koska en ole ladannut ja jakanut,_ Asiaan perehtynyt_ sanoo.

Nimimerkki_ Joonasta_ kiinnijääminen ei huolestuta, koska hän ei lataa laittomia nettisisältöjä.

– Spotify ja Viaplay pitävät tyytyväisenä. Minua huolestuttaa silti tekijänoikeuksien valvomisen nykykehitys.

Lukijat kertovat: tästä syystä turvaudun laittomuuksiin

Moni myös perustelee, miksi musiikin ja leffojen lataaminen ja jakaminen houkuttavat.

– Olen ladannut erittäin paljon elokuvia internetistä. Osittain myös siksi, ettei Netflixin kaltaiset palvelut pysty tarjoamaan tarpeeksi laajaa valikoimaa ja nopeaa julkaisua uusimmille elokuville. Spotify on mielestäni loistava, ja siitä voisin maksaa enemmänkin,Jokukertoo.

Pitäkää tunkkinne, lataan sen netistä ilmaiseksi.

Nimimerkki Kheetor

– Pistäkää pystyyn palvelu, josta voi maksua vastaan katsoa uusimmat jaksot jenkki- tai brittisarjoista samaan aikaan kuin ulkomaillakin, niin kyllä maksetaan eikä tarvitsisi enää ladata. TV-kanavapaketit taas on kasattu tarkoituksella niin, että joudut ostamaan hirveän läjän tarpeettomia kanavia jotta saat sen, joka kiinnostaa. Pitäkää tunkkinne, lataan sen netistä ilmaiseksi, Kheetor kirjoittaa.

Nimimerkki Meperosen mielestä kirjeiden lähettäminen viihdesisältöjen jakajille on kyseenalainen tapa kitkeä ilmiötä.

– Tulee vääjäämättä sellainen olo, että tässä nyt peloitellaan yksittäisiä kansalaisia. Ei laitonta lataamista saada muuten kuriin kuin todellisten keskusjakelualustojen alasajolla, vai onko sekin sota hävitty ja onko tämä sitten epäitoivoinen peliliike?

"Mies sai ansionsa mukaan"

Suuri osa lukijoista toivoo, että villiin nettijakamiseen puuttumiseksi löytyisi toimivia keinoja.

Nimimerkki-88kertoo, että hän ei ole itse lataillut laittomuuksia, mutta hänen miesystävänsä on.

Tännekin kirjoitetuissa kommenteissa näkyy ikävästi sellainen ajattelutapa, että rikkailta filmitähdiltä saa varastaa.

Nimimerkki Juristi

– Se touhu loppui muutama vuosi sitten, kun mies sai tekijänoikeusjärjestöltä kirjeen, jossa todettiin tämän ladanneen laittomasti musiikkia ja elokuvia. Ladatusta materiaalista esitettiin maksettavaksi hyvitys 2 500 euron jälkikäteen. Mies maksoi, eikä ole sen jälkeen enää lataillut mitään.

– Mielestäni mies sai ansionsa mukaan. Hänellä kyllä töissäkäyvänä ja hyväpalkkaisena on rahaa ostaa elokuvat ja musiikki laillisesti. Ennen kaikkea muusikot ja elokuvantekijät ansaitsevat työstään korvauksen, hän jatkaa.

– Koko tässä keskustelussa on kummallinen haiskahtava asetelma, että ihan aikuistenkin mielestä ilmaiseksi ilman lupaa ottamisessa ei ole mitään huolestuttavaa, ellei siitä joudu maksamaan jälkikäteen, Mediakriittinen sanoo.

_Laillinen lataaja _huomauttaa haluavansa tekijöiden saavan korvauksen taiteestaan, vaikka turvautuukin välillä itse kyseenalaisiin keinoihin.

– Halveksin ihmisiä, jotka lataavat maksamatta. Ostan elokuvia verkkovuokraamoista, käytän maksullisia suoratoistopalveluita (HBO Nordic, Netflix) ja ostan blu-ray-bokseja. Katson suoratoistona uusimmat sarjat laittomilta sivuilta, koska monia sarjoja on mahdoton saada muuten katsottavaksi (en kuitenkaan lataa niitä). Ostan kyseiset sarjat aina Blu-ray-bokseina, kun ne ilmestyvät, ja katson ne sitten uudelleen – en katso että se on moraalitonta, koska maksan sarjasta myöhemmin.

– On selvä, että tekijänoikeuden loukkauksien tutkiminen ja niistä rankaiseminen vaativat kehittämistä. Mutta tännekin kirjoitetuissa kommenteissa näkyy ikävästi sellainen ajattelutapa, että rikkailta filmitähdiltä saa varastaa. Ja riistokapitalistisilta tuotantoyhtiöiltä ja niiden ylimielisiltä ja ansiotta huippupalkkaisilta johtajilta suorastaan pitää varastaa. Mielestäni Suomi on junttimaineensa ansainnut, _Juristi _sanoo.