1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muhoksen perhekotisurmasta murhasyytteet kahdelle nuorukaiselle – teko verrattavissa poliisimurhaan

Muhoksella Metsolan perhekodissa heinäkuussa tapahtuneesta työntekijän surmasta on nostettu syytteet. Kahta alaikäistä poikaa syytetään murhasta ja kolmatta nuorukaista rikoksen valmistelusta. Nuorukaiset ovat kiistäneet murhasyytteen.

Poliisiteipillä suljettu Perhekoti Metsolan ovi. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Kirsi Männikkö on nostanut keskiviikkona syytteet Muhoksella Metsolan perhekodissa 24.–25.7.2015 tapahtuneesta surmasta.

Mikkelistä ja Vantaalta kotoisin olevia kahta 17-vuotiasta perhekodissa asunutta poikaa syytetään murhasta ja törkeästä ryöstöstä. He ovat perhekodista karatessaan käyttäneet väkivaltaa ohjaajana toiminutta 57-vuotiasta mieshenkilöä kohtaan.

Pojat anastivat ohjaajalta avaimet, perhekodista omaisuutta ja ottivat luvattomasti käyttöönsä perhekodin auton. Heidät otettiin kiinni Kuopiosta aamuyöllä lyhyen takaa-ajon jälkeen.

Ajoneuvoa kuljettanutta poikaa syytetään lisäksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. 

Syyttäjä: Teko oli raaka ja julma

Perhekodin ohjaaja kuoli väkivallankäytön seurauksena. Rikosnimikkeenä on murha, koska teko on syyttäjän käsityksen mukaan ollut suunnitelmallinen sekä erityisen raaka ja julma.

Lisäksi teossa on surmattu lastensuojelulain mukaista julkista vallan käyttöä sisältävää tehtävää suorittava henkilö. Tappo on siten verrattavissa niin sanottuun poliisimurhaan.

Lisäksi Hollolasta kotoisin olevaa 17-vuotiasta poikaa syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta tai toissijaisesti törkeän ryöstön valmistelusta.

Hän on esitutkinnan mukaan osallistunut teon suunnitteluun ja valmisteluun. Hän ei kuitenkaan ole osallistunut enää teon täytäntöönpanotoimiiin eikä karannut perhekodista, vaan hän on surman jälkeen hälyyttänyt apua.

Nuorukaiset kiistävät murhasyytteen

Murhasta syytetyt vastaajat ovat esitutkinnassa myöntäneet väkivallan käytön ohjaajaa kohtaan sekä myöntäneet anastaneensa omaisuutta ja ottaneensa luvattomasti käyttöön perhekodin auton. He kiistävät syytteen murhasta tai taposta. Valmistelusta syytetty kiistää rikoksen kokonaan.

Murhasta on säädetty seuraamukseksi elinkautinen vankeus. Sen sijaan enimmäisrangaistus on kaksitoista vuotta vankeutta, kun rikoksentekijä on alle 18-vuotias.

Juttua käsitellään Oulun käräjäoikeudessa kahden päivän ajan joulukuussa.