Näin turvapaikanhakijoita valistetaan Suomen naisista – Avara kaulus ei ole kutsu

Kempeleen raiskaustapaus palautti esiin jo aiemminkin todetun tarpeen tiedottaa maahansaapujille Suomen tapakulttuurista ja naisiin suhtautumisesta.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksen pihalla.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomessa naisille ei huudella, Suomessa naisia ei kosketella ilman lupaa. Siinä pari perusohjetta, jotka turvapaikanhakijat saavat vastaanottokeskuksissa jo oleskelun ensiviikkoina. Aivan kaikille viesti ei ole kuitenkaan mennyt perille: siitä kielii Kempeleessä keskiviikkona paljastunut raiskausepäily.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) peräänkuuluttikin turvapaikanhakijoille annettavan valistuksen merkitystä naisiin suhtautumisessa.

– Tiedän, että paljon on tehty. Paljon varmasti voidaan tehdä, Sipilä totesi Iltalehdessä.

Oulun vastaanottokeskuksen vs. johtaja Jenni Korpikari huomauttaa, että tarve tapavalistukseen on ollut jo aiemminkin.

– Kempeleen tapaus on muistutus asian tarpeellisuudesta, Korpikari sanoo.

Minihameesta helposti väärä viesti

Mitä turvapaikanhakijat sitten saavat tietoonsa maan tavoista? Kempeleen naapurissa Oulun vastaanottokeskuksessa on jo kauan ymmärretty infoamisen merkitys turvapaikanhakijoille majoituksen, ruuan ja peruspalveluiden rinnalla.

– Että tietävät, mikä on sallittua, mikä ei. Kerromme, että Suomi on tasa-arvoinen maa, jossa naisia ja miehiä kohdellaan tasa-arvoisesti. Naisiin, lapsiin eikä keneenkään saa koskea luvatta, aloittaa Oulun vastaanottokeskuksen vs. johtaja Jenni Korpikari.

Korpikarin mukaan turvapaikanhakijoiden infoamisessa täytyy lähteä aivan perusasioista ja todella konkreettisista esimerkeistä.

– Naisille ei huudella, naisia ei kosketella ilman lupaa. Se, mikä on meille itsestään selvää, voi olla heille täysin uutta ja vierasta, Korpikari valaisee.

Korpikarin mukaan länsimainen, "avara" pukeutumistyyli voi viestiä turvapaikanhakijalle aivan muuta kuin nainen haluaisi.

– Asiakkaille korostetaankin, että vaikka on avarampi kaulus, niin se ei ole kutsu miehelle. Se voi olla monelle yllätys, koska "hänhän pukeutumisellaan tuo esille, että hän haluaa jotakin enemmän", Korpikari kuvailee.

– Monessa maassa naisen täytyy pukeutua peittävämmin. Heidän kulttuurissaan minihame voi viestittää "tietynlaisesta naisesta".

Hymyilyä ilman piilomerkityksiä

Entäs naisen hymyily? Siitä painotetaan, että se tarkoittaa vain kohteliasta tervehtimistä ilman piilomerkityksiä. Ja nainen saa muuttaa mielensä siinä kuin mieskin.

– Vaikka joku saattaa olla halukkaan oloinen esimerkiksi romanttisessa mielessä, niin hän saa vetää liinat kiinni vaikka aivan viime hetkellä ja sitä päätöstä kuuluu kunnioittaa. Se liittyy itsemääräämisoikeuteen, Korpikari tähdentää.

Korpikarin mukaan maan tavoista kertominen on erittäin tärkeää turvapaikanhakijoiden kotoutumisen kannalta. Suullisen neuvomisen ohella he saavat myös kirjallista tietoa muun muassa seksuaalisuudesta, tasa-arvosta ja Suomen lainsäädännöstä.

– He suhtautuvat ohjeisiin hyvin myönteisesti. Sanovat kiitos, oli hyvä tietää, Korpikari kertoo.