Gambia kieltää naisten sukuelinten silpomisen

"Olen todella hämmästynyt, että presidentti teki tämän", tyttöjen silpomista vastustava aktivisti sanoi The Guardianille.

Ulkomaat
Gambialaisia lapsia SOS-lapsikylän koulussa Bakotehissa.
Gambialaisia lapsia SOS-lapsikylän koulussa Bakotehissa.Nic Bothma / EPA

Gambia kieltää naisten sukupuolielinten silpomisen välittömästi, presidentti Yahya Jammeh ilmoitti vaalitilaisuudessaan.

– Presidentti sanoi, että päätöksen syynä on tyttölasten suojelu, viestintäministeri Sherrif Bojang kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Presidentti Jammeh sanoi AFP:n mukaan puheessaan, että islaminusko ei edellytä silpomista ja perinne pitäisi hylätä menneisyyteen kuuluvana. Hänen ilmoituksensa yllätti sekä yleisön että julmaa perinnäistapaa vastustavat aktivistit.

Vanhempia ja kylänvanhimpia on määrä varoittaa, että jatkossa silpomisesta rangaistaan, AFP kirjoittaa.

"Lain säätäminen lähettää vielä voimakkaamman signaalin"

On epäselvää, koska kiellosta säädettäisiin laki. AFP:n mukaan oikeustapauksissa todennäköisesti viitattaisiin olemassaoleviin lakeihin, kuten lakiin törkeästä pahoinpitelystä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema aktivisti Jaha Dukureh sanoi, että silpomisen kieltävä laki säästäisi lukemattomia ihmishenkiä.

– Presidentti Jammehin julistus lähettää selvän viestin maailmalle, mutta pikainen lain säätäminen lähettää vielä voimakkaamman signaalin, hän kertoi.

Dukureh kertoi The Guardianille (siirryt toiseen palveluun)yllättyneensä ja ilahtuneensa presidentin ilmoituksesta.

– Olen todella hämmästynyt, että presidentti teki tämän. En olisi kuuna päivänä odottanut tätä. Olen todella ylpeä maastani ja tosi, tosi iloinen.

YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan kolme neljäsosaa gambialaisnaisista kärsii silpomisen seurauksista.

Sukuelinten silpominen tarkoittaa ulkoisten sukuelinten leikkaamista osittain tai kokonaan pois. Tyypillisesti silvottavat ovat nuoria tyttöjä. Usein likaisilla välineillä tehtävä leikkaus voi johtaa pahimmillaan kuolemaan tai aiheuttaa vakavia terveyshaittoja, kuten tulehduksia, lapsettomuutta, verenvuotoa tai synnytyskomplikaatioita.

Lähteet: AFP, Reuters