1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kekripukki palaa, mutta ensiksi sen kanssa voi ottaa kekrien

Sadonkorjuujuhla kekrin perinteitä juurrutetaan Ouluun. Kaupunkiin haaveillaan myös kekritapahtumien sarjaa. Kekrinä nainen voi sonnustautua miehen vaatteisiin ja mies pukea ylleen hameen.

Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Nuorten taidepaja Veeran verstaan ikkunoista näkyy ulos valtava risuhahmo, kekripukki. Sen ympärillä käy kuhina, kun pajan nuoret päällystävät pukkia koivunrisuilla.

Katse kiinnittyy myös pukin komeisiin sarviin. Ne löytyivät ihan sattumalta, kertoo Kekripukki palaa -tapahtuman tuottaja Niina Jortikka.

– Pukin runko tehtiin kaupungin puutyöpajassa ja siellä oli samaan aikaan entisöitävänä tuoli, josta vaihdettiin käsinojat. Sitten huomattiin, että niissä olisi potentiaalia kekripukin sarviksi, joista tuli aika hauskat vänkkyrät.

Kekriperinnettä juurrutetaan Ouluun

Aikoinaan on ollut perinteenä, että nuttu voi olla nurinpäin, naiset voivat pukeutua miehiksi tai toisinpäin, myös erilaisia naamioita voi käyttää.

Niina Jortikka

Kekripukin polttajaiset järjestetään Oulussa nyt toista kertaa. Lauantain tapahtuma on osa Valoa Oulu –festivaalia. Niina Jortikka haaveilee, että tulevaisuudessa kaupungissa voisi olla sarja kekriaiheisia tapahtumia. Mallia voisi hänen mukaansa hakea Kainuusta.

– Olen ihaillut kuinka Kajaanissa koko kaupunki on mukana kekripukkitapahtumassa. Pukki on tapahtuman stara, mutta siihen liittyy muitakin perinteitä. Voisi olla ruokakursseja, perinnetyöpajoja tai kekrimarkkinat, kaikkea hauskaa voisi kehitellä.

Samalla tapahtuma nostaa Jortikan mukaan esiin suomalaista sadonkorjuukauden päättäjäisperinnettä amerikkalaisen halloweenin tultua yhä vahvemmin osaksi suomalaistakin juhlakautta.

Perinteet ja #kekrie

Perinteisesti kekriä on juhlittu pukeutumalla hassusti.  Niina Jortikan mukaan kekrinä on lupa irrotella.

– Aikoinaan on ollut perinteenä, että nuttu voi olla nurinpäin, naiset voivat pukeutua miehiksi tai toisinpäin, myös erilaisia naamioita voi käyttää.

Vaikka perinteet ovatkin kunniassaan, kohtaa kekripukki myös nykyajan, sillä ennen pukin polttamista sen kanssa voi ottaa vaikka kekrien, Jortikka kertoo.

Kekripukki poltetaan Lammassaaressa, jossa vuoden toisella puolikkaalla loimuaa perinteinen pääsiäiskokko.

Jotta Oulussa ei kävisi kuin Gävlessä usein olkipukin kanssa, tuodaan pukki paikalle vasta lauantaina vähän ennen varsinaista tapahtuman alkua. Ja kyllä, sekin on tarkkaan mitattu, että pukki saadaan mahtumaan ulos työpajan tiloista. Pukin pitää vain luopua hetkeksi sarvistaan.