Posti-kiista laajenee edelleen – uusia liittoja ilmoittautui mukaan tukitoimiin

Posti- ja logistiikka-alan unionia tuetaan muun muassa lentoliikenteessä, satamissa ja laivoilla.

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Postialaa koskeva työkiista laajenee edelleen. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n tukijaksi on ilmoittautunut tänään keskiviikkona Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry.

SLSY:n mukaan se on jättänyt keskiviikkona valtakunnansovittelijalle ilmoituksen kaikkia jäseniään koskevasta ylityökiellosta, jonka on tarkoitus alkaa puolen yön aikaan ensi maanantaina.

Ylityökielto on voimassa ensi viikon perjantaihin. SLSY on kuitenkin valmis tarvittaessa jatkamaan ylityökieltoa. Yhdistyksellä on myös valmius ryhtyä muihin tukitoimiin, jos postialan neuvottelut eivät edisty.

JHL tiedotti keskiviikkona työtaistelutoimista losseilla ja lentoliikenteessä. JHL:n jäsenet Finferries Oy:ssa ja Eurowork Oy:ssa eivät ota Postin tai kuriiriyhtiö DHL:n ajoneuvoja tai muita kuljetuksia aluksille koko Suomessa. Tukitoimet ovat voimassa toistaiseksi.

Lentoliikenteessä Finaviassa, RTG:ssä ja Airpossa työskentelevät JHL:n jäsenet eivät kuormaa, siirrä, huolla, turvatarkasta tai muutenkaan palvele Postiin liittyviä lähteviä lentoliikennekuljetuksia Finavian hallitsemilla lentokentillä Suomessa. Tukitoimi alkaa maanantaina kello 00.00 ja kestää kaksi vuorokautta.

Lisää tukitoimia

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT puolestaan kertoi keskiviikkona laajentavansa tukitoimiaan vauhdittaakseen PAU:n viime viikolla alkaneita laillisia työtaistelutoimia.

AKT:n mukaan sen ahtaajat kaikissa Suomen satamissa eivät toimita eivätkä hae huolinta-alan varastoterminaali- ja satamatyöntekijöiden työehtosopimusta noudattavien terminaalien tulevia tai lähteviä lasteja. AKT:n tukitoimet alkavat ensi tiistaina kello kuudelta, ja ne ovat voimassa toistaiseksi.

Tiistaina PAU:n työtaisteluihin liittyvistä tukitoimista kertoivat Ilmailualan Unioni ja Suomen Merimies-Unioni SMU.

Ilmailualan Unionin tukitoimet kohdistuvat lähtevän postin käsittelyyn lentoasemilla ja miehistön ruoka-annosten toimituksiin erillisillä postilennoilla. Toimet on tarkoitus toteuttaa ensi maanantaina ja tiistaina. Niillä ei ole vaikutusta matkustajien, matkatavaroiden, rahdin eikä ulkomailta saapuvan postin liikkumiseen.

DHL:n rahti jää käsittelemättä

SMU:n jäsenet eivät aio ottaa kuriiriyhtiö DHL:n yksiköitä rahti- ja matkustaja-aluksiin tai muihinkaan kuljetusvälineitä tai lastia kuljettaviin aluksiin.

AKT kertoi maanantaina, että sen jäsenet Hamina-Kotkan, Helsingin, Hangon, Turun, Naantalin ja Rauman satamissa eivät käsittele DHL:n rahtia ensi viikon maanantaista alkaen.

Palvelualojen työantajan Paltan varatoimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan tukitoimet eivät ainakaan paranna neuvotteluilmapiiriä.

Kiistassa on kyse siitä, että postialan työntekijät eivät suostu palkkojen leikkauksiin. Muita kiistanaiheita Paltan ja PAU:n välillä ovat vuokratyövoiman käyttö ja työaikajoustot.

Postin sidosryhmäjohtajan Timo J. Anttilan mukaan Postin tavoitteena on saada aikaan samantasoiset työehdot kuin kilpailevilla jakeluyhtiöillä, joilla on yli puolet varhaisjakelun markkinaosuudesta Suomessa.

PAU ja Palta jatkavat neuvotteluja huomenna torstaina.