Lapin tiejohtaja ei usko Soklin liikennerahojen siirtyvän Kemi–Oulu-välille

Lapin ELY-keskuksen tiejohtaja Jaakko Ylinampa kertoo, että Soklin kaivoshankkeen kaatumisesta vapautuneita liikennerahoja ei ole mitenkään korvamerkitty Pohjois-Suomeen vaan ne ovat palautuneet valtion kassaan.

liikenne
Nelostie syksyllä.
Risto Koskinen / Yle

Lapin ELY-keskuksen tiejohtaja Jaakko Ylinampa pitää epävarmana, että Soklin kaivoshankkeen kaatumisesta vapautuneet liikennerahat siirtyisivät Kemi–Oulu-välin parantamiseen.

– Kun Soklin rahoitus meni jäihin, olimme yhteydessä sekä Liikennevirastoon että liikenne- ja viestintäministeriöön. Esitimme, että rahat voisi hyödyntää täällä. Valitettavasti meille vastattiin, että rahat palautuvat valtion kassaan ja sieltä ne sitten jaetaan tuleville hankkeille. Niitä ole korvamerkitty Pohjois-Suomeen, Ylinampa kertoo.

Keskustan kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Antti Rantakangas pitää Soklin rahojen siirtymistä Kemi-Oulu -tiehankkeen toteuttamiseen perusteltuna ja mahdollisena.

Kehittäminen olisi tarpeellista ja kiireellistä

Ylinamman mielestä Kemi–Oulu-välin kehittäminen on kuitenkin erittäin tarpeellista ja se pitäisi tehdä mahdollisimman pian.

– Mutta se on totta, että hanke on kyllä hyvä ja tarvitsisi rahat. Siitä olen samaa mieltä.

Ylinammalle on kertynyt kokemusta "melko varmoista" hankkeista.

– Tässä on oppinut sen, että mikään ei ole varmaa ennen kuin lopullinen päätös ja summa ovat tiedossa paperilla. Niin paljon tulee sellaista tietoa, että tämä on melkein varma ja selvä asia, mutta aika usein käy niin, että se ei ole selvä ennen kuin se on paperilla.