Vuosi 2015 todennäköisesti historian lämpimin – "Huonoja uutisia koko planeetalle"

WMO:n mukaan ennätyksen rikkoutumisen syynä on sekä ihmisen toiminta että El Niño -sääilmiö. WMO:n sanoo, että myös symbolisena pidetty yhden asteen lämpeneminen verrattuna 1800-luvun lämpötiloihin näyttäisi rikkoutuvan tänä vuonna. Ensi vuodesta ennustetaan tulevan vieläkin lämpimämpi.

Ulkomaat
Reinjoen vedenpita on alskenut lähes ennätyksellisen alas.
Pitkittynyt kuiva kausi on laskenut Saksassa Rein -joen pintaa jättäen ranta-alueet kuiviksi. Kuva Düsseldorfista 4. marraskuuta. Monika Skolimowska / EPA

YK:n alaisen Maailman ilmatieteen laitoksen (WMO) mukaan vuosi 2015 näyttää olevan lämpimin tilastoidun historian aikana. Siten myös viime vuonna tehty edellinen ennätys vaikuttaisi rikkoutuvan.

– Vuosi 2015 näyttää olevan lämpimin tilastoitu vuosi ja merien pintalämpötilat ovat korkeimmalla tasolla sitten mittausten aloittamisen, WMO:n johtaja Michel Jarraud sanoi.

– Tämä tarkoittaa huonoja uutisia koko planeetalle, hän lisäsi.

Lämpötilatilastoja on pidetty vuodesta 1880 lähtien.

Yhden asteen symbolinen raja ilmeisesti rikki

WMO:n mukaan alustavat tiedot tältä vuodelta viittaavat siihen, että maailman keskimääräinen pintalämpötila näyttäisi jo lämmenneen 1,0 celcius-asteella 1800-luvun puolivälin lukemista. WMO kutsui tätä raportissaan "symboliseksi ja merkittäväksi virstanpylvääksi". Kansainvälisesti on sovittu, että ilmaston lämpeneminen pyritään pitämään alle kahdessa asteessa 1800-luvun puoliväliin verrattuna.

WMO:n mukaan maapallon pintalämpötila on tänä vuonna ollut noin 0,73 celcius-astetta korkeampi kuin vuosien 1961-1990 keskiarvo.

Raportti julkaistiin Pariisin ilmastokokousta varten

WMO julkistaa raporttinsa yleensä vasta vuoden päätyttyä, mutta laitoksen mukaan se halusi julkistaa alustavat tietonsa informoidakseen Pariisin ilmastokokouksen osanottajia. Pariisin kansainvälinen ilmastokokous alkaa maanantaina ja 145 valtionpäämiehen on määrä osallistua neuvotteluihin.

Muun muassa Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n tutkijat olivat jo aiemmin sanoneet, että vuosi 2015 tulisi olemaan tilastoiduista vuosista lämpimin.

– Pitäisin ennätyksen rikkoutumista varmana. Jotain todella radikaalia pitäisi tapahtua, jotta ennätys ei rikkoutuisi, NOAA:n johtava ilmastotarkkailija Deke Arndt sanoi tiistaina.

Merien lämpötilat ennätyskorkeat

Merien pintalämpötilat nousivat uuteen ennätykseen viime vuonna ja WMO:n mukaan vuonna 2015 syntyy todennäköisesti uusi ennätys.

Myös merien syvempien kerrosten lämpötilat ja merenpinnan taso ovat WMO:n mukaan nousemassa. Vuoden 2015 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana merien lämpötilat sekä 700 metrin että 2 000 metrin syvyydessä olivat ennätyskorkeat.

Merenpinnan taso puolestaan vaikutti olevan korkeimmillaan sitten satelliittiseurannan aloittamisen vuonna 1993.

Sri lankan sää.
Tummia monsuunipilviä Sri Lankan taivaalla. Epätavallisen voimakkaat sääilmiöt aiheuttavat suuria tulvia saarivaltioille.M. A. Pushpa Kumara / EPA

Viimeiset viisi vuotta lämpimimmät mitatut

Myös useimmilla tarkastelluilla maa-alueilla on tähän mennessä tänä vuonna mitattu huomattavasti keskiarvoa korkeampia lämpötiloja, WMO sanoi.

WMO:n mukaan tämän vuoden lämpötilaennätykset vaikuttavat olevan osa trendiä, sillä vuodet 2011-2015 olivat lämpimin viisivuotisjakso, joka on ikinä mitattu.

WMO:n mukaan viimeisellä viisivuotisjaksolla on koettu useita sään ääri-ilmiöitä, joihin ilmastonmuutos osaltaan vaikutti.

Aurinko porottaa kuumasti maissiviljelyksille Lyonissa.
Helleaalto kuivutti maissipeltoja Ranskan Lyonissa heinäkuusa.Philippe Desmazes / AFP

Ensi vuonna ennätykset rikottaneen uudestaan

Syynä lämpenemiseen on WMO:n mukaan ihmisen vaikutus ja luonnollisesti esiintyvä El Niño -sääilmiö, joka tutkijoiden mukaan on voimakkain tilastoitu ja se jatkaa edelleen voimistumistaan. Myös kasvihuonekaasujen, kuten hiilidioksidin, määrät ilmakehässä olivat ennätyskorkeat vuonna 2014

– Ilmastonmuutosta aiheuttavien kasvihuonekaasujen päästöjä voidaan rajoittaa. Me tiedämme miten se tehdään ja meillä on keinot siihen. Me voimme valita. Tulevat sukupolvet eivät voi, Jarraud sanoi.

WMO:n mukaan vuosi 2016 saattaa olla tätäkin vuotta lämpimämpi, osaksi juuri El Niñon vuoksi. WMO:n mukaan El Niño vaikuttaa enemmän ensi vuoden kuin tämän vuoden lämpötiloihin. Myös kasvihuonekaasujen määrät ilmakehässä ovat nousseet uuteen ennätykseen joka vuosi viimeisten 30 vuoden ajan.

Kymmenen maailman lämpimimmistä vuosista on tilastoitu WMO:n mukaan vuoden 1998 jälkeen ja kahdeksan niistä vuoden 2005 jälkeen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters