Heinolan museotoimenjohtajan irtisanoutuminen kulttuurishokki – kuuluisat epookkinäyttelyt loppuvat

Maankuulun museojohtajan Kari-Paavo Kokin irtisanoutuminen on kuohuttanut kulttuuriväkeä. Kolme vuosikymmentä museotoimintaa Heinolassa luotsannut kulttuurihistorian asiantuntija sai vastaansa pienen kunnan säästötoimet.

kulttuuri
Museonjohtaja Kari-Paavo Kokki
Elise Tykkyläinen / Yle

Heinolan pitkäaikaisen museojohtajan Kari-Paavo Kokin irtisanoutuminen pöyristyttää museoväkeä. Lahden museoiden johtaja Timo Simanainen kuuli irtisanoutumisesta keskiviikkoaamuna.

– Täytyy sanoa, että reagoin aika vahvasti, sanoo Simanainen.

Hänen mukaansa Kokin asiantuntemus on vertaansa vailla. Hänellä on laajat tiedot Suomen kulttuurihistoriasta ja esinehistoriasta. Asiantuntemusta ovat hyödyntäneet museot kautta maan. Simanainen kertoo anekdootin Kokista, jonka hän kuuli valtakunnallisilla museopäivillä.

– Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet oli kysynyt museoamanuenssilta Turussa mikä eräs museokokoelman esine oli. Amanuenssi otti esineestä lapun, jossa luki "Kokki tietää" .

– Tämä on todella iso menetys Heinolan kaupungille. En ymmärrä miten Heinolan museo nyt eteenpäin taaplaa, sanoo Timo Simanainen.

En ymmärrä miten Heinolan museo nyt eteenpäin taaplaa.

Timo Simanainen

Heinolan museota 30 vuotta johtanut Kari-Paavo Kokki jätti irtisanomisilmoituksen kaupungille tiistaina. Heinolan kaupunki on myöntänyt eron.

Yksi syy eroon oli museon näyttelytilan, Galleria Lambertin, ottaminen kulttuuritoimiston käyttöön.

Galleria Lambertin näyttelyt loppuvat

Kulttuuritoimiston muuttaminen Galleria Lambertin tiloihin supistaa museon näyttelytoimintaa merkittävästi. Galleria on mahdollistanut museolle monipuolisemmat näyttelytilat. Lambertissa on ollut mm. laajoja epookkinäyttelyitä.

Heinolan museon amanuenssi Sirpa Juuti muistuttaa, että museon toiminta ei kuitenkaan lopu kokonaan. Taidemuseo jatkaa entisellään.

Sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-ojan mukaan Heinolassa on tehty isoja säästöpäätöksiä muillakin toimialoilla. Hepo-ojan mukaan Galleria Lambert on suurimman osan vuodesta toiminut varastotilana.

– On todella riipaisevaa, että tässä kävi näin. Mutta on kuitenkin tosiasia, että Kari-Paavo Kokin oikeus eläkkeeseen on täyttynyt ajat sitten, sanoo Hepo-oja. Hän epäilee, että Kokki kyllästyi jatkuvaan säästöpaineeseen.

On todella riipaisevaa, että tässä kävi näin.

Pirjo Hepo-oja

– Säästöpaineet ovat luovuutta tappava tekijä, sanoo sivistystoimenjohtaja Hepo-oja.

Hepo-oja kertoo itse luvanneensa Kokille vuonna 2012, että Galleria Lambertin lopettaminen on loppuun käsitelty. Asia ilmestyi kuitenkin uudelleen pöydälle talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Hepo-oja oli valmis esittämään valtuustolle vaihtoehdoksi, että kulttuuritoimisto jatkaisi nykyisissä, ulkopuolelta vuokratuissa, tiloissaan. Valtuusto kuitenkin päätti yksimielisesti, että kaupungin omien tilojen käyttöä tehostetaan.

Säästöpaineet ovat luovuutta tappava tekijä

Pirjo Hepo-oja

Säästöt kurittavat kaikkia

Kaupunginhallituksen jäsenen Sanna Koposen (sd.) mukaan kaupunginhallitus piti järkevänä kulttuuritoimiston muuttoa Lambertin tilaan.

– Se säästää kulttuuritoimen budjetissa jonkin verran varoja. Näin pyrittiin estämään paineita kulttuuritoimen henkilöstön vähentämiseen, sanoo Koponen.

Koponen myöntää, että kaupunginhallitus pohti onko museotoiminnan supistaminen haittaa Heinolan museokaupungin maineelle.

– Toki sitäkin on pohdittu. Mutta toivomme, että tämä ei merkittävästi haittaa meidän erittäin hyvää ja hienosti hoidettua museotointa. Mutta tosiasia on se, että valtion museolaitos on vähän samassa tilanteessa. Yksikköjen ja toiminnan supistamista mietitään ja se liittyy meidän yleiseen taloudelliseen tilanteeseen, sanoo kaupunginhallituksen jäsen Sanna Koponen.