Lavrov kutsui venäläiskoneen pudottamista "suunnitelluksi provokaatioksi"

Turkki sanoo, että Venäjän rynnäkkökone lensi Turkin ilmatilassa, kun sitä ammuttiin. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella.

Ulkomaat
Videokuvassa nähdään venäläisen rynnäkkökoneen syöksyvän maahan.
HaberTurk TV -kanavan välittämässä kuvassa nähdään venäläisen rynnäkkökoneen syöksyvän maahan.HaberTurk TV -kanava / EPA

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan venäläisen sotilaskoneen alasampuminen vaikuttaa Turkin "suunnitellulta provokaatiolta".

– Epäilemme vahvasti sitä, oliko tämä harkitsematon teko. Tämä todella näyttää suunnitellulta provokaatiolta, Lavrov sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkki pudotti tiistaina Venäjän rynnäkkökoneen Turkin ja Syyrian rajaseudulla. Turkki sanoo, että kone loukkasi sen ilmatilaa, ja konetta ammuttiin useiden varoitusten jälkeen. Venäjän mukaan kone oli Syyrian ilmatilassa.

– Emme aio ryhtyä sotimaan Turkin kanssa, eikä suhtautumisemme Turkin kansaan ole muuttunut, Lavrov sanoi.

– Meillä on herännyt kysymyksiä vain Turkin johdosta.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat keskiviikkona, että Venäjä aikoo lähettää uudenmallisen S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän Syyriaan Hemeimeemin tukikohtaan.

Venäjä ja Turkki erimielisiä siitäkin, sopivatko ministerit tapaavansa

Lavrov keskusteli keskiviikkona puhelimitse Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun kanssa. Puhelun jälkeen Turkin ulkoministeriö tiedotti, että ministerit tapaavat pian. Lavrov sanoi tv-haastattelussa, että tapaamisesta ei ole konkreettisia suunnitelmia.

Sekä Lavrov että Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat kehottaneet venäläisiä välttämään Turkkiin matkustamista. Syyksi he ovat sanoneet terroriuhan.

Venäjä jatkoi keskiviikkona pommituslentojaan Pohjois-Syyriassa lähellä Turkin rajaa, kapinalliset kertoivat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters