Kaksi karttaa ja kaksi totuutta Turkin ja Venäjän selkkauksesta

Turkilla ja Venäjällä on molemmilla omat totuutensa venäläiskoneen alasampumisesta. Jompi kumpi valehtelee.

Ulkomaat
Venäjän koneiden lentoreitit kartta
Yle Uutisgrafiikka

Turkin ja Venäjän selkkaus on muuttunut odotetusti taisteluksi totuudesta.

– Totuus on tämänkin selkkauksen ensimmäinen uhri, arvioi kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Molemmat maat esittelevät karttoja oman näkemyksensä tueksi. Kartat ovat sen verran erilaisia, että molemmat eivät voi olla oikeassa.

– Joko Turkin tai Venäjän kartta on valetta, sanoo Antti Paronen.

Kumpi lentorata on totta?

Keskeisin ero on siinä, miten koneiden on sanottu lentäneen. Turkin maa-alue on tapahtumakohdalta hyvin kapea, vain muutaman kilometrin levyinen.

Turkin mukaan venäläiskoneet ylittivät Turkin rajan ja rikkoivat maan alueellista koskemattomuutta. Tässä totuudessa venäläiskoneet olivat Turkin ilmatilassa 17 sekuntia.

Venäjän kertoma totuus on se, että venäläiskoneet eivät missään vaiheessa ylittäneet Turkin rajaa, vaan lensivät koko ajan Syyrian ilmatilassa.

– Venäläistulkinnassa itse asiassa Turkin hävittäjiä syytetään Syyrian ilmatilaan tunkeutumisesta ja operoimisesta siellä, sanoo kapteeni Antti Paronen.

Yhtä mieltä ollaan siitä, että venäläiskone sai osuman Syyrian puolella ja tietysti siitä, että kone putosi Syyrian maaperällä.

Milloin annettiin ampumakäsky?

– Turkin selvityksistä ei käy ilmi, missä vaiheessa Turkin havittäjässä tehtiin aseenkäyttöpäätös, sanoo Antti Paronen.

Olennaista selkkauksen kulun selvittämiseksi on juuri se, laukaisiko Turkin hävittäjä ohjuksen venäläiskoneen ollessa Turkin ilmatilassa vai vasta kun kone oli poistunut takaisin Syyrian puolelle.

– Monilla mailla tästä tieto jo on käytössään. Tietysti turkkilaisilla on tekninen tieto olemassa. Monien maiden tutkajärjestelmät ovat sen saaneet selville, sanoo Antti Paronen.

Kone oli Turkin näkemyksen mukaan siis vain 17 sekuntia Turkin ilmatilassa. Siksi voi olla niin, että ampumiskäsky annettiin kyllä Turkin puolella, mutta ohjus osui koneeseen vasta Syyrian puolella.

Diplomatia kaipaa kiistakapuloita

Turkin Nato-liittolaiset ovat pesseet kätensä ja antavat Turkin ja Venäjän setviä välinsä. Monen asian pitäminen kiistanalaisena palvelee lopulta molempien osapuolten diplomaattisia tarpeita. Diplomatia kaipaa kiistakapuloita myönnytysten ja vastamyönnytysten vaihdannassa.

Olennainen havainto on sekin, millä tarkoituksella venäläiskonetta ammuttiin.

– Konetta kohti ammuttiin vain yksi ohjus eli sitä ei haluttu tuhota kerralla jo ilmassa. Jos se olisi tuhottu ilmaan, se olisi samalla tappanut lentäjät heti. Nyt annettiin lentäjille mahdollisuus pelastautua, sanoo kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.