1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Julio Cortázar

Julio Cortázar: Tuli on kaikki tulet

Julio Cortázarin novellikokoelma Tuli on kaikki tulet koostuu kahdeksasta novellista, joiden maailma on hieman vinksallaan. Sen lisäksi kirjailija käyttää tietoisesti kerrontatapoja, joissa lukija joutuu olemaan tarkkana, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Kuva: TEOS

Absurdi tarkoittaa sanakirjan mukaan mieletöntä tai järjetöntä. Moni muistaa 1950-luvulla ilmestyneitä absurdeja näytelmiä, joista tunnetuin on Samuel Beckettin Huomenna hän tulee eli Godot. Kun tarkastelee tämänhetkistä maailmaa, nousee sen järjettömyys esiin. Vaikka maailma on vauraampi kuin koskaan, ei vaurautta jaeta tarvitseville vaan se kasautuu entistäkin harvemmille. Vapauden nimissä hävitetään toimivia mutta vähemmän vapaita yhteiskuntia ja ihmiset joutuvat pakenemaan henkensä hädässä tänne pohjan perille saakka. Suurin syyllinen tähän ihmisyyden alennustilaan on kusi sukassa ja pakottaa toiset hoitamaan koko sotkun.

Maailman ja ihmiselämän mielettömyyttä tarkasteli viiltävästi vuosina 1914 – 1984 elänyt argentiinalainen Julio Cortázar lukuisissa kirjoissaan. Hänen tuorein suomennettu teoksensa on novellikokoelma Tuli on kaikki tulet. Kirja ilmestyi Teoksen Baabel-sarjassa. Sen on suomentanut Anu Partanen, joka on myös kirjoittanut teokseen mainiot jälkisanat. Niissä hän kertoo tarkemmin Cortázarista ihmisenä ja kirjailijana sekä erittelee suomentamaansa novellikokoelmaa, joka ilmestyi espanjaksi vuonna 1966.

Kertoja saattaa vaihtua kesken lauseen

Tuli on kaikki tulet koostuu kahdeksasta novellista, joiden maailma on hieman vinksallaan. Sen lisäksi kirjailija käyttää tietoisesti kerrontatapoja, joissa lukija joutuu olemaan tarkkana. Cortázar kirjoittaa novellinsa Cora-neiti henkilöiden sisäisenä monologina. Niiden kertoja saattaa vaihtua kesken lauseen. Ainakin minä lukijana jouduin palaamaan lauseissa taaksepäin, jotta tajusin kenen ajatuksista kulloinkin oli kyse. Tämä kertojan äkkinäinen vaihtelu hämmentää ja huvittaa lukijaa.

Kokoelman aloitusnovelli on nimeltään Etelän moottoritie. Nykyään on pahoja liikenneruuhkia mutta novellin ruuhka on kaikkien ruuhkien äiti. Pariisiin tuleva 12-kaistainen eteläinen moottoritie on 60-luvun alussa sunnuntaisin iltapäivällä täynnä autoja, kun ihmiset palaavat maalta viikonlopun vietosta. Liikenne hidastuu, seisahtelee ja lopulta pysähtyy kokonaan. Aluksi ihmiset jaksavat odottaa mutta vähitellen noustaan autosta ja aletaan jutella lähiautojen ihmisten kanssa.  Ruuhka ei kuitenkaan lopu vaan kestää ja kestää. Ihmisten on pakko alkaa tutustua lähiympäristöönsä ja jakaa vähäisiä juoma- ja ruokavarojaan. Lopulta ihmisten kesken käydään vaihtokauppaa ja mustapörssikin rehottaa. Cortázar on vienyt kaiken  niin pitkälle, että autoja täynnä olevalle moottoritielle syntyy omintakeisia yhteisöjä. Kaikenlaiset huhut ja uskomukset alkavat elää omaa elämäänsä. Vieraannuttavana keinona kirjailija ottaa ihmisiltä identiteetin ja antaa sen autoille. Autoilla on nimet mutta ihmisistä puhutaan kolmannessa persoonassa. Cortázar on kirjoittanut puoli vuosisataa sitten kuvan maailmasta, joka on totta tänään.

Maailma on entistä absurdimpi

Novellissa Sairaiden hyvinvointi kerrotaan miten suku joutuu keksimään valheita valheiden perään, koska sairaalle äidille ei haluta tai uskalleta kertoa tämän pojan kuolemasta. Perhe joutuu viemään valehtelun ja lumetodellisuuden rakentamisen  niin pitkälle, että naapurimaiden välille keksitään melkein sota, jotta siihen asti kerrotut valheet tuntuisivat uskottavilta. Hyvin terveellistä luettavaa meille kaikille, jotka ainakin joskus valehtelemme.

Kokoelman lyhin novelli Saari keskipäivän aikaan yllättää lukijan erikoisella lopulla. Novellissa lentokoneen stuertti, joka lentäessään usein Wienistä Teheraniin katselee pientä kilpikonnanmuotoista saarta Kreikan saaristossa. Hän haluaa ehdottomasti lomallaan saarelle. Monien mutkien jälkeen hän pääsee syrjäiselle saarelle ja katselee sieltä ylilentävää lentokonetta, jossa on itse aikaisemmin työskennellyt mutta mitä sitten? Sen te, parahimmat kuulijani, voitte itse lukea.

Julio Cortázarin novellikokoelma Tuli on kaikki tulet on erikoinen ja kiehtova lukukokemus maailman ja sen tapahtumien järjettömyydestä. Jos maailma oli puoli vuosisataa sitten absurdi, niin tänään se on sitä monin verroin enemmän.

Kirjoittaja on kemijärveläinen kirjallisuuden harrastaja.