1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuotko sinäkin kuusenkarvajalan ja käpykääriäisen jouluksi kotiisi? – "Harmitonta sakkia"

Ötökkäkammoisen ei kannata miettiä, millaista elämää kantaa kotiinsa joulukuusessa. Yhdessä kuusessa voi olla satoja tai jopa tuhansia pieniä hyönteisiä tai hämähäkkejä. Tutkija huomauttaa, että pienet asukkaat heittävät nopeasti henkensä sisätiloissa.

Kotimaan uutiset
Joulukuusi.
Kalevi Rytkölä / Yle

Pienessä, joulupuun kokoisessa kuusessa elelee vähintään kymmeniä tai satoja pieniä hämähäkkejä sekä hyönteisiä. Täysikasvuisessa kuusessa, vaikka kaupungin torille kuskatussa, voi olla kymmeniä tuhansia hyönteisiä, arvioi museomestari Jaakko Kullberg Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

– Jos yksi hämähäkki on tehnyt pesänsä talvehtimaan kuuseen, pesässä voi olla tuhansia lajin yksilöitä, jotka lähtevät ilman lämmetessä litomaan seittien varassa. Mutta ei siellä mikään kuhise, jos kuusi on ulkona, Kullberg toppuuttelee.

Hänen mukaansa suomalaisessa metsäpuussa elää lajiin katsomatta ennemmin viisi- kuin nelinumeroinen määrä ötököitä.

– Hyönteisiä on niin maan mahdottomasti. Jollain talitinttienkin pitää elää.

Ei siellä mikään kuhise, jos kuusi on ulkona.

Jaakko Kullberg

Jos metsäkuusissa on elämää, sitä on myös viljellyissä joulukuusissa. Etenkin, jos puussa on käpyjä.

Kuusista löytyy esimerkiksi perhosten, luteiden ja kirvojen munia. Kävyissä puolestaan viihtyvät muun muassa käpykoisien ja -kääriäisten toukat.

Yksi kuusen suojissa majailevista lajeista on perhosiin kuuluvan kuusenkarvajalan toukka, joka talvehtii keskenkasvuisena kuusen oksistossa. Se kutoo talveksi ympärilleen pienen seitin.

Kun kuusi kannetaan kotiin, kuusenkarvajalka kuvittelee kevään tulleen, ja rupeaa narskuttamaan kuusen neulasia ruoakseen, Kullberg esitelmöi.

Syyllinen seisoo koristeissaan olohuoneen nurkassa

Kun kuusi asukkaineen pääsee pakkasesta tai nollakelistä parinkymmenen asteen huonelämpötilaan, hyönteiset virkoavat. Ne aktivoituvat ja rupeavat lliikkumaan ja lentämään sisällä.

Ihmiset huolestuvat, hyökkäävätkö koit vai mitä tapahtuu.

Jaakko Kullberg

Kullberg kertoo, että varsinkin lentoon pyrähtävä käpykääriäinen saattaa herättää kummastusta.

– Ihmiset huolestuvat, hyökkäävätkö koit vai mitä tapahtuu– mutta todellinen syyllinen on koristeltuna olohuoneen nurkassa, hyönteisasiantuntija sanoo ja hörähtää nauruun.

Hyönteisten riennot sisätiloissa loppuvat yleensä lyhyeen. Lämpimässä energiankulutus kasvaa, joten ne tarvitsisivat ravintoa selvitäkseen.

Moni hyönteisistä tosin majailee kuusessa muna- tai toukkavaiheessa, joten ne ovat lähtökuopissaan vasta silloin, kun kuusi jo viskataan joulun jälkeen kaatopaikkakuormaan.

Hanki muovikuusi, jos ötökät ällöttävät

Kotimaisista puistamme haapa, raita ja tammi ovat lajirikkaimpia. Silti elämää riittää kuusessakin.

Tästä huolimatta joulukuusta on turha suihkuttaa raideilla ennen kotiin viemistä.

Ostaessaan kuusen ihminen tuomitsee ötökät kuolemaan omassa olohuoneessaan.

Jaakko Kullberg

– Puissa ei ole mitään vaarallista, joten myrkyttämisessä ei ole järkeä. Otukset ovat harmitonta sakkia.

Joulupuuta on pienten asukkaiden varalta turha myöskään syynätä lähietäisyydeltä. Useimpia hyönteisistä tai hämähäkeistä ihmissilmä ei näe, sillä ne ovat piilossa puun sopukoissa.

Jos kärsii ötökkäkammosta, luonnokuusi ei siis ehkä ole paras valinta kotiin. Luonnontieteellisen keskusmuseon hyönteisasiantuntija Jaakko Kullberg huomauttaa vitsikkääseen sävyyn, että jos aidon kuusen hyönteiset aiheuttavat puistatuksia, eivät vieraat kuitenkaan kauaa kodissasi viihdy.

– Ostaessaan kuusen ihminen tuomitsee ötökät kuolemaan omassa olohuoneessaan. Ilman mittavia toimenpiteitä yksikään niistä ei pelastu.

Lue seuraavaksi