Näkökulma: Aarnio on vapaa – miten tässä näin kävi?

Helsingin käräjäoikeus vastasi tämän päivän jymy-yllätyksestä. Jari Aarnio kävelee ulos Vantaan tutkintavankilasta kahden vuoden vankeuden jälkeen. Mitä mieltä Aarnio on tästä kaikesta, se kuullaan viimeistään huomenna, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Näkökulmat
Päivi Happonen
Päivi HapponenTiina Jutila / Yle

Soitin noin kaksi vuotta sitten Jari Aarnion asianajajalle Riitta Leppiniemelle. Aarnio oli vangittu marraskuussa 2013, ja häntä epäiltiin raskaista huumerikoksista. Kerroin Leppiniemelle, että Yle haluaisi haastatella Aarniota heti kun tämä vapautuu. Pohdimme Leppiniemen kanssa, mahdetaanko Aarnio pitää tutkintavankeudessa joulun yli.

Tuli joulu, ja Aarnio pysyi vankilassa.

Tuli vuoden 2014 joulu, enkä enää pyytänyt Leppiniemeltä Aarnion haastattelua.

Oli selvää, ettei häntä vapautettaisi ennen suuren oikeudenkäynnin alkua. Vastaavissa huumerikosepäilyssä on totuttu siihen, että syytetyt istuvat usein oikeudenkäynnin alkuun saakka tutkintavankeudessa.

Aarnion laaja virkarikos- ja huumeoikeudenkäynti on nyt siinä vaiheessa, että oikeudenkäynnissä on kuultu syytetyt. Edessä on noin sadan todistajan kuuleminen.

*Muutama viikko sitten *Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi, että Aarnio tulee vaatimaan vapaaksi pääsyä. Siitä alkoivat pohdinta ja veikkailut, pääsisikö Aarnio kotiin jouluksi 2015. Moni pohti, onko tuomioistuimella enää perusteita pitää Aarniota vangittuna.

Samaa pähkäili Helsingin käräjäoikeus tänään. Iltapäivällä se päätti, että Aarnio voi viettää joulun kotona. Tähän saakka Aarnio on ollut vangittuna sotkemisvaaran vuoksi. Nyt käräjäoikeus katsoi, että sotkemisvaara on edelleen olemassa, mutta se ei ole niin suuri, että Aarnion täytyisi olla vankilassa.

Kuinka suuri yllätys Aarnion vapautuminen sitten oli?

Kyllä se Aarniolle itselleen oli varmasti yllätys ja samoin hänen asianajajalleen. Uskon, että myös syyttäjät yllättyivät. Tai ainakin pettyivät. He kun vastustivat Aarnion vapauttamista.

Huomenna Aarnion oikeudenkäynti jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa. Pääsyytetty kävelee aamulla Helsingin käräjäoikeuteen niin sanotusti vapaalla jalalla. Se tarkoittaa sitä, että hän tulee sisään pääovesta turvatarkastuksen kautta.

Sen voin luvata, että oikeustalolla on huomenna hässäkkä.

Aarniota ovat vastassa muutkin kuin Yle. Ja huomenna viimeistään se kauan odotettu haastattelukin saadaan.