1. yle.fi
  2. Uutiset

Köyhä äiti: Tuntuu pahalta sanoa 3-vuotiaalle kaupassa, että rahat eivät riitä

A2 Vanhemmuus-illan vieras Piia Iiliäinen käy osa-aikatyössä, ja hänen miehensä on työttömänä. Pakollisten menojen jälkeen tilin saldo on lähellä nollaa.

Ajankohtainen kakkonen
Piia Iiliäinen ruokaostoksilla kaupassa
Marjut Suomi / Yle

Tamperelainen Piia Iiliäinen pysähtyy kauppareissulla ensimmäiseksi banaanien luokse. Hinta on sopiva, joten banaaniterttu päätyy ostoskorin pohjalle. Iiliäisen mielestä myös köyhä voi halutessaan syödä terveellisesti.

– Meidän neiti rakastaa hedelmiä. Ostamme banaania, omenoita ja ehkä viinirypäleitäkin, jos hinta on sellainen, että niitä pystyy ostamaan, Iiliäinen sanoo.

Suomessa joka kymmenes lapsi elää köyhyydessä. Köyhyys tosin on suhteellinen käsite. Köyhissä perheissä joudutaan tinkimään kaikesta, kuten ruuasta, vaatteista ja harrastuksista.

– Köyhyys johtuu useimmiten vanhempien työttömyydestä, mutta myös työssäkäyvien köyhyys on kasvussa, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen.

Rahahuolet näkyvät jatkuvasti

Iiliäinen on kaupassa osa-aikatöissä, ja hänen miehensä on työttömänä. Huollettavana on yhteinen 3-vuotias tytär ja miehen 12-vuotias tytär. Rahahuolet ovat arjessa läsnä jatkuvasti.

– Kun tytärpuoli kysyy, että mennäänkö uimahalliin, niin vastaus saattaa olla, että nyt ei ole rahaa. Tällaisia inhottavia valintoja on pakko tehdä, Iiliäinen sanoo.

– Tulee unettomia öitä, kun miettii, että ensin maksetaan vuokra ja ruoka, ja katsotaan sitten, mitä jää jäljelle. Joulukin tulee, ja pitäisi ostaa lahjoja.

Iiliäinen kertoo, että 3-vuotias pyytää kaupassa usein liian kalliita asioita. Äidistä tuntuu pahalta sanoa, että rahat eivät riitä.

Omat vanhemmat lainaavat rahaa

Pahin pula rahasta oli silloin, kun Iiliäinen oli hoitovapaalla. Perheen piti turvautua seurakunnan ruoka-apuun ja hakea toimeentulotukea.

– Ei sinne sossuun meneminen ole miellyttävää, Iiliäinen sanoo.

Iiliäinen tai hänen miehensä eivät ole ottaneet pikalainoja, mutta tutuilta he joutuvat vippaamaan. He joutuvat vaivaamaan usein esimerkiksi omia vanhempiaan, mikä ei ole helppoa.

Piia Iiliäinen tekee ruokaa keittiössä
Piia Iiliäinen sanoo, että pakollisten menojen jälkeen rahaa ei jää kampaajaan eikä ulkona syömiseen.Marjut Suomi / Yle

– Aikuisena ihmisenä sitä luulisi pärjäävänsä jo itse, mutta aina ei mene niin kuin Strömsössä, Iiliäinen sanoo.

Iiliäinen puhuu rahahuolista avoimesti sekä kotona että muualla. Joidenkin on vaikea käsittää, että kun hän sanoo, että heillä ei ole rahaa, hän tarkoittaa sitä kirjaimellisesti.

Lapsesta korkeasti koulutettu ja hyvätuloinen

Iiliäinen sanoo, että ensimmäinen askel parempaan olisi miehen työllistyminen. Häntä kuitenkin mietityttää se, kohentuisiko tilanne sittenkään.

– Samalla nousevat päivähoitomaksut, ja asumistuki lakkaa. Hänen pitäisi tienata aika paljon, että se oikeasti auttaa, Iiliäinen sanoo.

Iiliäiselle niukka elämä on tuttua omasta lapsuudesta. Äiti oli palvelualalla ja isä freelance-muusikko, jolla töitä oli vähän.

Silti Iiliäinen ei halua ajatella, että köyhyys periytyy. Hän toivoo, että tulevaisuudessa oma tytär kouluttaa itsensä korkeasti ja pääsee hyvin palkattuun työhön.

Piia Iiliäinen on vieraana A2 Vanhemmuus -illassa tiistaina 1. joulukuuta.

Lue seuraavaksi