Ensimmäiset ilmoittautuivat Jukolan viestiin heti – paikalle lupautunut 600 vapaaehtoista

Kesäkuun puolivälissä järjestettävään suunnistustapahtuma Lappee-Jukolaan ilmoittautui heti kisakutsun ilmestyttyä kolmisenkymmentä joukkuetta. Kisakylän suunnittelutyöt ovat pitkällä ja maanrakennustyöt on tarkoitus saada valmiiksi ennen vuodenvaihdetta.

urheilu
Jukola Lappee-Jukola
Tälle pellolle Lappeenrannan Raipon kylään nousee Lappee-Jukolan kisakylä.Lauri Silvander/Yle

Karttaan on merkitty paikat 5 000 autolle. Parkkipaikka on laajalla peltoalueella, mutta tällä hetkellä se on tyhjä. Henkilöautolla Lappee-Jukolaan saapuvat päätyvät ensimmäiseksi juuri tälle pellolle.

Kilpailunjohtaja Juha Heimala on valmistellut tapahtumaa vuodesta 2009 lähtien. Hän tuntee alueen reitit ja tulevan kisakylän karttapohjan tarkasti.

– Suunnitelmat on tehty ja osa toteutuksesta. Maanrakennustyöt ja sillat tehdään maastoon tänä syksynä, ja loppukiri on keväällä.

Jukola-alueen rakentamista voisi verrata pienen kaupungin suunnitteluun. Reitit, palvelut, ruoka, vesihuolto ja pesupaikat on pystyttävä tarjoamaan kymmenille tuhansille osallistujille.

Jukola rastipukit
Lappee-Jukolan reitille tulee yli 600 rastipukkia. Ne odottavat jo kesää 2016.Lauri Silvander/Yle

Reitteihin on kiinnitetty kisa-alueen läheisyydessä erityistä huomiota. Pienistä poluista on tehty teitä, joilla pystyy kulkemaan polkupyörällä tai vaikka lastenrattailla. Ensin on tehty kova pohja ja sitten ajettu päälle vaaleaa kalkkikivimursketta. Maanrakennustöitä on tehty myös esimerkiksi televisiokalustolle varatulla hehtaarin maa-alueella.

Kaupunki nousee yhdeksi viikonlopuksi

Alueen käytöstä on sovittu noin 60 maanomistajan kanssa. Kisakylän pelloilla kasvaa tavallisesti viljakasveja, mutta Jukolaa varten maahan kylvettiin heinänsiementä jo kesällä 2014.

Varsinainen kisakylä nousee kahdelle pellolle. Kesäkuussa pellon itäisellä puolella on Jukola-kaupunki, jossa ovat esimerkiksi suuret liikkeet, ravintolat ja suihkut sekä saunatilat. Kilpailun lähtö- ja paluualue ovat alueen länsipuolella.

Vuosien suunnittelu on kaiken talkootyön pohjana.

Juha Heimala

Lappee-Jukolan lähtöpaikka on malliltaan hevosenkenkä. Reitiltä tulevia suunnistajia voi seurata suuresta ravintolateltasta tai lähtöpaikan viereen asennettavalta näytöltä.

Kisakylän ravintoloiden varastoja täydennetään erillisten huoltoreittien kautta. Pelkästään myytävien ruoka-annosten lukumäärän on arvioitu nousevan jopa yli 30 000.

– Tapahtuma pyörii enimmäkseen talkoovoimin. Vuosien suunnittelu on kaiken talkootyön pohjana, Heimala kertoo.

Vapaaehtoisia on ilmoittautunut tähän mennessä noin 600. Tavoitteena on koota 1 800 hengen talkooporukka.

Ensimmäinen ilmoittautuminen oli välietappi

Lappee-Jukolan ensimmäiset ilmoittautumiset tulivat heti kilpailukutsun ilmestymisen jälkeen 20. marraskuuta. Ensimmäinen ilmoittautunut joukkue oli OC Toffee, jonka ilmoittautumisviesti kirjautui Lappee-Jukolan järjestelmään kello 10.29.

– Iltapäivään mennessä ilmoittautumisia oli jo kolmisenkymmentä, kertoo markkinointipäällikkö Harri Kauranen.

Perinteiseen tapaan mukana tulee olemaan sekä huippujoukkueita että harrastajaporukoita. Kansainvälisiä joukkueita odotetaan esimerkiksi Venäjältä. Kisapaikkaa on jo esitelty venäläismediassa.

Jukola Lappee-Jukola hiidenkivi
Jukolan veljekset pakenivat sonnilaumaa hiidenkivelle Aleksis Kiven teoksessa Seitsemän veljestä. Hiidenkivi on tärkeä osa Jukolan viestiä. Kuvan hiidenkivi toivottaa Lappee-Jukola-kävijät tervetulleiksi kisakylään.Lauri Silvander/Yle

Harjoittelualueet rajautuvat kisa-alueeseen

Jukolan sääntöjen mukaan kisa-alueella on harjoituskielto (siirryt toiseen palveluun) 19. kesäkuuta 2016 saakka. Esijukolat pidettiin jo viime kesänä ja syksyn kuluessa on pidetty kolme harjoitteluviikonloppua samankaltaisissa maastoissa.

– Kauempana asuvat kilpasuunnistajat haluavat tietää mallimaaston tyypin ja tutustua siihen. Kartantekijän kädenjälkeen halutaan tutustua. Kun maastot rajoittuvat kilpailumaastoon, niin kartantekijän jäljestä tulee hyvä kuva. Kansainvälisten kilpailijoiden on puolestaan helppo tehdä harjoittelulenkki ennen kilpailua, koska mallimaasto on kisakylän vieressä, kilpailunjohtaja Juha Heimala toteaa.

Harjoituskarttoihin voi tutustua Jukolan verkkosivuilla. (siirryt toiseen palveluun)