Urheiluvaatteet ovat suomalaisen vaateteollisuuden valopilkku – treenaamisen trendikkyys näkyy vaatekaupassa

Vaateteollisuus Suomessa nikottelee, mutta urheiluvaatteet myyvät edelleen – jopa niin hyvin, että Tampereelle on syntynyt viime vuonna uusiakin treenivaatteita valmistavia yrityksiä. Kotimaisen vaatteen hinta saadaan pidettyä kohtuullisena koneellistamalla osa työvaiheista.

Kotimaa
Gazzin vaatteiden painamista
Tampereen Myllypurossa koneet käyvät kuumina, kun saman katon alla suunnitellaan, valmistetaan ja postitetaan esiintymis- ja urheiluvaatteita.

Leikkuukone kulkee vauhdilla kankaan yli ja jättää jälkeensä siistejä paidankappaleita. Toisessa huoneessa ompelukone naksuttaa. Vaatteiden valmistaminen on siirtynyt Suomesta pitkälti ulkomaille, mutta Pirkanmaalla pienet vaatealan yritykset valmistavat yhä esiintymis- ja urheiluvaatteita, jotka suunnitellaan ja ommellaan kotimaassa. Alalle on tullut jopa lisää yrityksiä viime vuosina.

Koneet raksuttavat kuumina esimerkiksi Tampereen Myllypurossa, missä erilaisia urheiluun sopivia vaatteita on valmistettu nyt muutaman vuoden ajan. Kaikki työvaiheet suunnittelusta ompeluun ja vaatteiden postitukseen ovat saman katon alla. Kankaat vaatteisiin tulevat Suomesta, muualta Euroopasta ja Kauko-idästä.

Urheiluvaatteet ovat nyt se juttu, joka vaateteollisuudessa myy. Siksi mekin olemme lähteneet tähän täydellä innolla.

Mari Lindfors

Nyky-Suomea on moitittu mahdottomaksi paikaksi vaateteollisuudelle, mutta tamperelaisen vaatevalmistaja Gazzin Kati Niemisen mukaan esiintymis- ja urheiluvaatteiden valmistus voi olla kannattavaakin liiketoimintaa.

– Ei tämä ole ainoa työmme, mutta kyllä pelkästään tälläkin voisi elää, toteaa Nieminen.

Tamperelainen Gazz aloitti esiintymisvaatteiden valmistamisesta voimistelujoukkueille. Nyt yritys on laajentamassa jääkiekko- ja koripalloasuihin sekä treenivaatemallistoon.

– Urheiluvaatteet ovat nyt se juttu, joka vaateteollisuudessa myy. Siksi mekin olemme lähteneet tähän täydellä innolla, sanoo vaatteiden suunnittelija Mari Lindfors.

Halu näyttää hyvinvoivalta

Urheiluvaatteita ostetaan yhä enemmän, vaikka vaatteiden myynti on yleisesti vähentynyt Suomessa viime vuosina. Suosion syyksi on arveltu sekä heikkoa taloustilannetta että treenaamisen trendikkyyttä.

– Liikunta ja kiinnostus hyvinvointiin yleisesti on lisääntynyt, toteaa Suomen tekstiili ja muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Talouden vetojuhdaksi pienistä urheiluvaatevalmistajista ei kuitenkaan ole ainakaan lyhyellä aikavälillä. Tänä päivänä tyypillinen suomalainen vaatealan yritys työllistää alle viisi henkilöä. Gazzin vaatteita valmistetaan Tampereella noin kymmenen henkilön voimin.

– Kasvu on Suomessa pitkälti suurten ja keskisuurten vaatevalmistajien varassa. Designer-vetoisissa yrityksissä menestystä saadaan odottaa usein melko pitkään, toteaa Auvinen.

Hintaa alas koneellistamisella

Suomessa valmistettuihin vaatteisiin yhdistetään usein kallis hinta. Tamperelaisten valmistajien treenivaatteita myydään kuitenkin samaan hintaan kuin ulkomaisten urheiluvaatejättien tuotteita. Gazzin vaatteiden hintaa on saatu pudotettua esimerkiksi kankaiden leikkaamisen koneellistamisella.

– Se vauhdittaa ompelun aikataulua ja vähentää kustannuksia, kertoo Lindfors.

Tamperelaisyrityksessä ei ole vielä laskettu, kuinka kauan toiminta kannattaa pitää Suomessa. Usein kannattavuuden raja kulkee asiakkaiden kipukynnyksen ja yrityksen kulurakenteen välillä.

– Suomalainen kuluttaja näkee ehkä lisäarvoa sille, että tuote on ommeltu Suomessa. Kilpailu on kuitenkin kovaa vaatealalla, ja usein Suomessa ommeltu tuote on auttamattomasti liian kallis, toteaa Auvinen.

Vuonna 2014 vaatteiden valmistaminen työllisti Suomessa noin 2 400 henkilöä. Työpaikoista reilu viidesosa oli Pirkanmaalla. Vaateteollisuuden toimipaikkojen ja työntekijöiden määrä laskee kuitenkin jatkuvasti.

Nieminen toivoo, että tulevaisuudessa Gazzin toimintaa pystytään edelleen laajentamaan ja henkilöstöä palkkaamaan lisää.