Päiväkotilasten angiinaepidemia laajenee Joensuussa

Reilun viikon päivät päiväkotilapsissa Joensuun Rantakylässä jyllännyt angiinaepidemia on kasvanut jo harvinaisiin laajaksi. Streptokokki A -nielutulehdukseen on sairastunut tähän mennessä noin 40 lasta. Kolmen päiväkodin lisäksi tautia on löydetty nyt myös kahdesta koulusta.

Nielurisatulehdus
Naisella on suu auki ja lusikka suussa
Angiina on A-streptokokki -bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus. Sitä hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Angiina tarttuu kosketuskontaktissa ja sitä esiintyy etenkin 5–15-vuotiailla.Miki Wallenius / Yle

Angiinaepidemia laajenee kovaa vauhtia Joensuun Rantakylässä.

Streptokokki A -nielutulehdus on todettu jo noin 40 päiväkotilapsessa. Terveyskeskuksen henkilökunta on käynyt testaamassa alkuviikon aikana yhteensä noin 100 ihmistä, mutta kaikkia tuloksia ei ole vielä saatu.

Kolmen päiväkodin lisäksi angiinaa on löydetty Rantakylän ja Pataluodon kouluista. Mikäli epidemia leviää yhtä hurjaa vauhtia kouluissa, voi edessä olla satojen lasten ja heidän vanhempiensa testaus.

Osastonhoitaja Maili Heiskanen kertoo, että nyt tavoitellaan puhelimella kaikkien sairastuneiden lapsien perheitä. Heiskasen mukaan Rantakylän angiinaepidemia on harvinaisen laaja. Viime kesänä oli pienempi epidemia Ilomantsissa.

Streptokokki A leviää pisaratartuntana esimerkiksi yskiessä. Streptokokki-tartunnan saanut saattaa tartuttaa tautia muihin jo viikon ajan ennen kuin saa itse sairausoireita.

Tautia hoidetaan antibiootilla. A-streptokokki voi aiheuttaa myös tulirokkoa, märkärupea ja ärtynyttä, punoittavaa ihottumaa peräaukon ympärille.

Antibioottien lisäksi tulee muistaa hyvä käsihygienia. Käsien pesu ennen ruokailua, WC:ssä käynnin jälkeen ja nenäliinan käsittelyn jälkeen sekä yskiminen nenäliinaan tai kainaloon ovat tärkeitä sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Streptokokki A:n tartuttavuus loppuu vuorokaudessa antibioottilääkityksen aloittamisen jälkeen. Kouluun, päiväkotiin tai työelämään voi siis palata vuorokauden kuluttua lääkityksen alusta, jos vointi sen muuten sallii.