Ristipistoja tekevä mies ei ole kohdannut ennakkoluuloja – "Olen joskus saattanut tehdä työtä läpi yönkin"

Ristipistojen tekeminen on kajaanilaisesta insinööriopiskelijasta niin kiehtovaa, että välillä on vaikeaa päättää, tekisikö kotiläksyjä vai ristipistoja. Nettiyhteisö on tuonut muuten yksinäiseen puuhaan mukavaa sosiaalista kanssakäymistä.

ilmiöt
Ristipistotyö taustalla ja langat edessä.
Eeva Pentikäinen / Yle

Mustalla kankaalla risteilee värikkäin langoin tehtyjä pistoja. Yhdessä ne muodostavat puolet leijonan kasvoista. Ville Heikkinen käyttää ristipistotyöhön yhteensä 48 eriväristä lankaa.

– Etsin inspiraatiota ja malleja nettihuutokaupasta ja Ebaysta, ja huomasin, että onpa hienon näköinen leijona. Ajattelin sitten ottaa härkää sarvista ja ruveta tekemään.

Heikkinen on tehnyt isokokoista työtä nopeaan tahtiin. Muutamassa kuukaudessa hän on saanut leijonasta yli puolet valmiiksi. Kun häneltä kysyy, onko hän koukussa ristipistoiluun, hän empii ensin, mutta myöntää sitten kuitenkin.

– Tunnustan! Olen joskus saattanut tehdä työtä läpi yönkin. Kun ristipistoja tekee, aika kuluu ihan siivillä. Välillä on vaikeaa päättää, rupeaisiko tekemään ristipistoja vai kotiläksyjä, insinööriksi opiskeleva Heikkinen naurahtaa.

Delfiiniaiheinen ristipistotyö.
Tässä on Ville Heikkisen tähän mennessä paras työ. – Kun leijona valmistuu, siitä tulee ehdottomasti paras työni, Heikkinen sanoo.Eeva Pentikäinen / Yle

Nettiyhteisö apuna ja innostajana

Ristipistoilu ei enää ole yhtä yksinäinen harrastus kuin joskus, kiitos internetin. Heikkinen kertoo, että on Facebookissa mukana parissakin ristipistoilijoiden ryhmässä mukana. Niissä jaetaan kokemuksia ja kuvia omista töistä.

– Sieltä saa myös vertaistukea ja vinkkejä siitä, miten mikäkin pitää tehdä, Heikkinen sanoo.

Netistä myös etsitään inspiraatiokuvia, kaavoja ja muita tarvikkeita. Löytyypä sieltä jo palveluitakin, joiden avulla voi muuttaa itse valitun kuvan ristipistokaavaksi.

Ristipistoja tekevä mies ei ole kohdannut ennakkoluuloja

Heikkinen kertoo, että häntä ristipistoilussa koukuttaa uteliaisuus siitä, millainen kuvasta lopulta tulee. Hänestä on myös mukavaa saada seinälle näyttelykappale. Ristipistoilu harjoittaa myös sorminäppäryyttä.

– Haastavaa taas on se, että kun tekee isoa työtä yksi osa kerrallaan, voi olla vaikeaa asettaa ristipistot kohdalleen. Pitää laskea tarkkaan, mihin kohti risti tulee. Jos laskee väärin ja tekee viisikymmentä ristiä, niitä harmittaa purkaa.

Ville Heikkinen ristipistotyönsä ääressä.
Ville Heikkinen käyttää meneillään olevaan työhön 48 eriväristä lankaa.Eeva Pentikäinen / Yle

Leijonatyön on tavoite valmistua maaliskuuksi. Silloin Heikkinen voisi lähettää sen Kuurojen Liiton Kulttuuripäivien taidekilpailuun.

Entä kohtaako ristipistoja tekevä mies sukupuoleen liittyviä ennakkoluuloja?

– Eipä juuri. Ainakin Facebook-ryhmässä on hämmästelty, että onpa tämä mies tehnyt hienoja töitä ja kannustettu eteenpäin.