Kriisiteltta testissä Keuruulla – turvapaikanhakijoiden määrää ei enää kasvateta

Maahanmuuttoviraston ja SPR:n mukaan turvapaikanhakijoiden määrää ei Keuruulla lisätä, vaikka entiselle varuskunta-alueelle nousee kriisitelttoja. Tarkoitus on ainakin tässä vaiheessa vain testata telttojen toimivuutta.

Keuruu
Maahanmuuttoviraston infon kuulijoita Keuruulla.
Tenho Tornberg / Yle

Turvapaikanhakijoiden tilanteesta käytävä keskustelu on kiihtynyt viime päivinä. Keuruulla entisen varuskunta-alueen 500:n turvapaikanhakijan vastaanottokeskuksessa arki on sujunut rauhallisesti.

– Henki on ollut aika hyvä myös paikkakuntalaisten kanssa, yksikön johtaja Rasul Azizan sanoo.
Siitä huolimatta Maahanmuuttovirasto järjesti Keuruulla keskiviikkoiltana keskustelutilaisuuden, ja vastasi yhdessä SPR:n kanssa ihmisiä vaivanneisiin kysymyksiin.

Paikalla oli satoja lähiseutujen ihmisiä.

Ensimmäisenä paikallaolijoita kiinnosti, onko väkeä tulossa lisää. Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvaisen mukaan ei.

– Vastaanottoyksikkö ei ole tarkoitus enää suurentaa. Keuruulle on nostettu yksi talviasuttava kriisiteltta harjoitusmielessä, mutta siihen ei nyt tässä vaiheessa olla ketään majoittamassa.

Maahanmuuttoviraston ja SPR:n ihmisiä Keuruun turvapaikkatilaisuudessa.
Tenho Tornberg / Yle

Kuuluvaisen mielestä Keuruulla voitaisiin sen sijaan järjestää lyhytaikaista hätämajoitusta nykyistä suuremmallekin porukalle, jos tilanne pikaisesti niin vaatii.

Jorma Kuuluvaisen mukaan jatkossa Keski-Suomessa voisi olla yksi alueellinen toimipiste viranomaistoiminnoille, kuten turvapaikkatutkinnalle.

– Mitään konkreettista sen eteen ei vielä toistaiseksi ole tehty, eikä se ehkä ole ajankohtainen asia tällä hetkellä.

Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat entisen varuskunnan tiloihin Keuruulle loka-marraskuun vaihteessa.

Marraskuun puolivälissä tiloihin on majoitettu noin 500 turvapaikanhakijaa, heistä noin 50 on lapsia ja 350 yksinäisiä miehiä.

Lisäksi seurakunnan leirikeskukseen on majoitettu väliaikaisesti sata turvapaikanhakijaa.

Keuruulla vieraili Tenho Tornberg.