Vuokatin hyppyrimäessä harjoittelu vaakalaudalla – "Mikäli mäki ei ole turvallinen, se on kova isku Vuokatille"

Vuokatin Urheiluopisto selvittää, saako Vuokatin hyppyrimäessä vielä harjoitella. Mäessä kilpaileminen on kielletty sen huonon kunnon takia. Jos myös harjoittelu kielletään, se tietää monelle hyppääjälle raskaita ja kalliita harjoittelumatkoja muille mäkipaikkakunnille.

urheilu
Sotkamon K-90-mäki.
Julia Sieppi / Yle

Vuokatin urheiluopisto hakee lisätietoa käyttökieltoon asetetun HS100-hyppyrimäen kunnosta. Vt.rehtori Jyri Pelkonen toteaa, että jatkopäätökset mäen kohtalosta pyritään tekemään viikon sisällä.

– Nyt halutaan paitsi tarkennusta kuntotarkastuksen tietoihin myös lisätietoa mäen kunnosta. Kilpailutoiminta on kielletty, mutta soveltuuko mäki harjoituskäyttöön, se halutaan selvittää.

Mäkeä on laitettu talvikuntoon tämän viikon ajan, vaikka käyttökieltopäätös on olemassa.

– Mikäli mäki ei ole turvallinen, se on kova isku Vuokatille. Silloin yhdistetyssä ja mäkihypyssä pidemmälle ehtineet eivät pysty lajia Vuokatissa harjoittelemaan. Toki pienempää mäkeä löytyy, sekä hiihtomahdollisuuksia yllin kyllin.

Ei yllätys, mutta ajankohta sattuu

Vuokatin mäen heikko kunto ei ole kenellekään yllätys, sanoo nuorten olympiavalmentaja Kari Pätäri.

Totta kai tällainen tilanne kiirehtii mäkihankettakin, mutta tähän hätään se ei auta.

Jyri Pelkonen

– Tiedossahan se oli, että tämä hetki tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Kauden kynnys on kuitenkin paha aika. Mikäli mäkeä ei voi käyttää, se tietää isoja ja kalliita päätöksiä varsinkin nuorille urheilijoille.

Pätärin mukaan käyttökielto tarkoittaisi nuorille koulua käyville urheilijoille sitä, että viikolla koulun ohessa harjoittelu olisi punttia ja muuta, ja viikonloppuna matkustettaisiin mäkipaikkakunnille.

– Jatkuva reissaaminen Kuopioon, Rukalle ja Rovaniemelle olisi paitsi raskasta myös kallista.

Uusi mäki ei tähän hätään ehdi

Vuokattiin on haikailtu ja suunniteltu uutta mäkeä vuosien ajan, mutta edelleenkin sellainen löytyy vain suunnittelupöydältä ja rahoitushakemuksista.

Mikäli mäkeä ei voi käyttää, se tietää isoja ja kalliita päätöksiä varsinkin nuorille urheilijoille.

Kari Pätäri

– Rahasta se aina on kiinni. Totta kai tällainen tilanne kiirehtii mäkihankettakin, mutta tähän hätään se ei auta, muistuttaa Pelkonen miljoonahankkeesta.

Pätäri on tyytyväinen siitä, että päätöksen aika on käsillä, mutta toisaalta aikataulu menee kireäksi.

– Ensimmäiset ratkaisut joudutaan toki tekemään jo viikonloppuna, sillä Kainuun Prikaatin urheilukoululaisten mäkileirin pitäisi alkaa Vuokatissa maanantaina. Nyt vaihtoehtoina ovat myös Ruka ja Rovaniemi.