Hyppää sisältöön

Amnestyn asiantuntija Kempeleen raiskausepäilystä: "Missä ovat olleet raivo ja kriisikokoukset aikaisemmin?"

Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen pitää Kempeleen raiskaustutkinnasta noussutta kohua sävyltään rasistisena. Oksanen myös kyseenalaistaa raiskaustilastojen perusteella julkisuudessa tehdyt päätelmät.

Kuva: Juha Kaita-aho / Yle

Kempeleen maanantainen raiskausepäily on herättänyt keskustelua niin sosiaalisessa mediassa kuin poliitikoiden keskuudessa.

Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen pitää hyvänä asiana sitä, että seksuaalinen väkivalta on noussut keskustelun keskiöön.

– Minusta tuntuu, että kriisipalaveri pitäisi pitää joka kerta, kun Suomessa lapsi joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Oksanen kuitenkin ihmettelee, miksi naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta puhutaan Suomessa vasta nyt.

– Missä ovat olleet raivo ja kriisikokoukset aikaisemmin?  Euroopan perusoikeusviraston tutkimuksenkin perusteella Suomi on niitä Euroopan maita, joissa seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat yksi suurimpia ihmisoikeusongelmia tällä hetkellä. Seksuaalista häirintää ja väkivaltaa on Suomessa paljon enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Poliisi epäilee 14-vuotiaan tytön raiskauksesta tällä hetkellä yhtä alaikäistä poikaa, joka MTV Uutisten tietojen mukaan on turvapaikanhakija. Oksanen epäileekin, että raiskaukseen on reagoitu voimakkaasti vain siitä syystä, että epäilty on ulkomaalainen.

Suurin osa seksuaalisesta väkivallasta, jota Suomessa asuvat naiset joutuvat kokemaan on niin sanotusti kotiperäistä, eli tekijöinä ovat suomalaiset miehet ja pojat

Pia Puu Oksanen, Amnesty

– Ei ole mitään syytä vähätellä tekoa. Kyseessä on törkeä rikos. On kuitenkin valitettavaa, että samalla tapaus antaa välineen sen tyyppiselle rasistiselle vihalle, joka ei tule auttamaan yhdenkään seksuaalisen väkivallan uhrin toipumista.

Oksanen kyseenalaistaa viralliset raiskaustilastot

Raiskaustilastojen perusteella miltei joka neljännen raiskauksen tekee Suomessa ulkomaalainen. Oksasen mukaan raiskaustuomioista tehdyt tilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta.

– Amnestyn Case closed -raportin mukaan poliisin tietoon tulleista raiskausrikoksista alle 20 prosenttia päätyy Suomessa syyteharkintaan. Näistäkin vain 13 prosenttia päätyy tuomioon.

Oksasen mukaan raiskaustilastoja tulkittaessa pitäisi muistaa erityisesti se, että seksuaalisista väkivallanteoista tulee Suomessa poliisin tietoon arvioiden mukaan vain kymmenen prosenttia.

– Huolimatta siitä, että rikollisuustilastoissa eri etnisiä ryhmiä edustavien osuus on suuri, se ei kerro siitä, mitä naisuhritutkimukset kertovat. Tiedämme tutkimusten perusteella hyvin sen, että suurin osa seksuaalisesta väkivallasta, jota Suomessa asuvat naiset joutuvat kokemaan on niin sanotusti kotiperäistä, eli tekijöinä ovat suomalaiset miehet ja pojat.

Oksanen muistuttaa, että suurin osa raiskauksista tapahtuu tilanteissa, joissa tekijä on uhrille tuttu. Tällöin tapahtuneesta kertominen voi olla vaikeaa.

– On paljon helpompaa kertoa siitä, jos raiskaaja on tuntematon ihminen, jonka status on sellainen, että hänet on helpompi ilmiantaa. Poliisi saattaa myös suhtautua rikokseen eri tavalla, kuin jos menet kertomaan, että olet omassa parisuhteessasi kokenut väkivaltaa.

Korjaus. Uutisen sitaatissa todettiin aiemmin, että Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan 90 prosenttia seksuaalisen hyväksikäytön uhreista on alle 14-vuotiaita. Todellisuudessa haastateltava on tarkoittanut sanoa, että 90% lasten seksuaalisen hyväksikäytön uhreista on tyttöjä.

Korjaus 27.11. kello 9.35 MTV Uutisten tietojen mukaan epäilty on turvapaikanhakija.