Puolustusministeri Niinistö: Täydennyspoliisi otettava käyttöön

Puolustusministeri Jussi Niinistö esittää, että pitkään toimettomana ollut täydennyspoliisijärjestelmä otettaisiin käyttöön. Täydennyspoliisia voitaisiin hyödyntää muun muassa järjestelykeskuksien turvaamiseen.

politiikka
Puolustusministeri Jussi Niinistö
Puolustusministeri Jussi NiinistöAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan poliisi tarvitsee oman reservinsä, joka voitaisiin ottaa käyttöön yhteiskunnallisissa häiriötilanteissa. Hän esittää, että lähes käyttämättömänä ollut täydennyspoliisijärjestelmä otettaisiin käyttöön ja puolustushallinto auttaisi sen rekrytoinnissa.

Niinistön mukaan täydennyspoliisin muodostamiseen voidaan hyödyntää puolustusvoimien sodan ajan joukkoihin sijoittamatonta reserviä. Heidän kouluttamisensa olisi Niinistön mukaan resurssien kannalta kustannustehokkainta.

Puolustusvoimissa on hänen mukaan merkittävä joukko sotilaspoliisikoulutuksen saaneita reserviläisiä, jotka olisivat erinomainen joukko täydennyspoliisin tehtäviin. Erityisesti huomio kiinnittyy yli 35 vuotta täyttäneisiin henkilöihin, joilla ei ole sodanajan sijoitusta.

Hänen esityksen perusteella täydennyspoliisille on selkeä tarve normaalioloista poikkeavissa häiriötilanteissa. Tällaisena tilanteena mainitaan muun muassa Suomeen suuntautuvat poikkeukselliset pakolaismäärät, jolloin täydennyspoliisin tehtäviin voisi lukeutua esimerkiksi vastaanottokeskusten toiminnan turvaaminen.

Niinistön mukaan poliisiasiat kuuluvat luonnollisesti sisäministeriön vastuulle, mutta hänen näkemyksen mukaan puolustushallinto voi tässä asiassa tarjota auttavan käden sisäiselle turvallisuudelle.

Työryhmä esitti käyttöön ottoa alkuvuodesta

Täydennyspoliisijärjestelmän käyttämistä selvitettiin työryhmän voimin jo viime hallituskaudella. Myös työryhmän mukaan pitkään toimettomana maannut järjestelmä tulisi ottaa parempaan käyttöön.

Järjestelmä luotiin jo 1990-luvun lopulla, mutta sillä ei ole ollut minkäänlaisia tehtäviä 16 vuoteen. Ongelmana on ollut se, että tällä hetkellä täydennyspoliisin käyttö on rajoitettu poikkeusoloihin.

Työryhmän mielestä järjestelmää pitäisi kehitetään siten, että täydennyspoliisit saavat poikkeusolosuhteissa valtioneuvoston päätöksellä poliisin valtuudet toimiessaan poliisin apuna. Täydennyspoliisin olisi kuitenkin oltava käytettävissä myös normaalioloissa tietyissä tehtävissä kuten järjestysmiestehtävissä ja liikenteenohjauksessa.

Poliisin oman reservin synnyttäminen on kuitenkin kerännyt osakseen myös kritiikkiä. Muun muassa Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen on kyseenalaistanut käyttöön ottoa kovin sanoin blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Hänen mielestään täydennyspoliisijärjestelmä voisi rokottaa perinteisten poliisien määrää ja söisi liikaa resursseja.