1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:n erityislähettiläs: Sahelin alueen miljoonat nuoret ovat alttiita radikalisoitumiselle

Ongelman taustalla ovat yhteiskuntien köyhyys, koulutusmahdollisuuksien puute, huumekauppa ja terroristiset ääriliikkeet.

Ulkomaat

Afrikassa Sahelin alueella jopa 41 miljoonaa nuorta on alttiina radikalisoitumiselle, varoittaa YK:n erityislähettiläs Hiroute Guebre.

Guebren mukaan alle 25-vuotiaat nuoret kokevat toivottomuutta Burkina Fasossa, Tšadissa, Malissa, Mauritaniassa ja Nigerissä, kertoo uutistoimisto AP. Alueella vain 44 prosenttia lapsista pääsee peruskoulutukseen ja vain 36 prosenttia alueen väestöstä osaa lukea tai kirjoittaa.

– Jos mitään ei tehdä alueen nuorten koulutuksen, työllisyyden ja muiden elinmahdollisuuksien parantamiseksi, seurauksena on massamuuttoliike ja nuorten rekrytoiminen terrorismiryhmien piiriin, Guebre varoitti YK:n turvallisuusneuvostossa.

Guebre arvioi tilannetta pahentavan sen, että huumekauppaa harjoittavat aseistautuneet ryhmät ja terroristiliikkeet antavat nuorille rahaa turvallisen kulun vastineeksi.

– Tilanne alueella pahenee ilman kansainvälistä apua, hän sanoi. Guebren mukaan viimeaikaiset terrori-iskut Malissa, Pohjois-Kamerunissa ja Nigeriassa todistavat maailmanlaajuisten ääriryhmien toimivan rikkaiden ja köyhien maiden keskellä.

Sahelin alue sijaitsee Afrikan pohjoisosissa, Saharan autiomaan eteläpuolella. Alue on yksi maailman köyhimmistä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi