Ranskan lippu on suuressa arvossa Pariisin iskujen jälkeen

Lippujen valmistaminen on kasvanut jopa 500 prosenttia terrori-iskujen jälkeen.

Ulkomaat
Ruusu Ranskan lipun edessä.
Yoan Valat / EPA

Ranskan lippu, kuuluisa sini-valko-punainen raitalippu, trikolori on nostanut arvostustaan Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Vuosikymmenien ajan ranskalaiset ovat pitäneet lippua yksityiskäytössä lähinnä kiihkokansallisuuden symbolina.

- Yleensä se on tarkoittanut äärioikeistolaisuutta, mutta hyökkäysten vuoksi siitä on tullut solidaarisuuden symboli, sanoo 23-vuotias Lucas Leblanc. Hän on yksi miljoonista Facebookin profiilikuvansa uhrien muistoksi Ranskan lipulla tummentaneista.

Iskujen jälkeen Ranskan lippuja roikkuu pariisilaisten parvekkeilla, kauppojen ja ravintoloiden ikkunoissa sekä yksityiskodeissa ja puutarhoissa. Aiemmin lippuja käytettiin enimmäkseen vain julkisten rakennusten lipputangoissa.

Tuoreen kyselyn mukaan jopa kaksi kolmesta ranskalaisesta arvostaa lippua myönteisenä merkkinä kodeissa ja puutarhoissa.

Lippujen kysyntä on niin suurta, että niiden valmistaminen on kasvanut jopa 500 prosenttia Pariisin marraskuun 13. päivän terrori-iskujen jälkeen.

- Tämä on uskomatonta. Aiemmin lippu on ollut näin suosittu tässä mittakaavassa vain kaksi kertaa. Kun Ranska voitti Maailman Cupin 1998 ja toisen maailmansodan jälkeen, sanoo lipputehtaan johtaja Herve Burg uutistoimisto AP:lle.

Ranskan presidentti Francois Hollande on kannustanut ranskalaisia lipun käyttöön kodeissaan. Keskiviikkona hän pyysi ranskalaisia käyttämään lippuja perjantaina Pariisin hyökkäysten uhrien virallisten muistojuhlallisuuksien kunniaksi.

Kolmivärinen Ranskan lippu hyväksyttiin asetuksella vuonna 1794 Ranskan vallankumousvuosien jälkeen. Lipulla on monivaiheinen historia myös sen jälkeen ennen uusinta suosiotaan.

Lähteet: AP