Reuters: Yhdysvallat on lobannut Euroopassa tiukempien terrorismilakien puolesta

Uutistoimisto Reutersin näkemän asiakirjan mukaan Yhdysvaltain oikeusministeriö on antanut eurooppalaisille hallituksille täsmällisiä ehdotuksia esimerkiksi siitä, että vierastaistelijaksi lähtemisen suunnittelu tulisi kriminalisoida.

Ulkomaat
ISIS-järjestön lippu.
Assadin hallinnolla on vielä välinsä selvittämättä ääri-islamilaisen Isisin kanssa. AP Graphics Bank

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain oikeusministeriö on lobannut Euroopassa ja muualla terrorisminvastaisten lakien tiukentamisen puolesta.

Reuters perustaa tietonsa näkemäänsä asiakirjaan sekä henkilölähteeseen, joka on suunnitelmasta perillä. Lähteen mukaan keväällä 2015 tehtyä muistiota on levitetty ulkomaisille viranomaisille osana presidentti Barack Obaman hallinnon Isisin vastaista taistelua.

Muistiossa Yhdysvallat neuvoo muiden maiden hallituksia varsin täsmällisiin lakimuutoksiin, Reuters kirjoittaa. Siinä kehotetaan hallituksia harkitsemaan rikoslain muuttamista siten, että jo vierastaistelijaksi lähtemisen suunnittelu olisi rangaistavaa.

Reutersin mukaan muistiossa ehdotetaan kriminalisoitavaksi myös tietyille Isisin hallitsemille alueille matkustamista sekä yritystä liittyä ryhmään, jonka ulkomainen hallitus on määritellyt terroristiseksi.

– Yhdysvalloissa tämä lähestymistapa on osoittautunut hyvin tehokkaaksi vierastaistelijoiden matkustamisen estämisessä, Reuters lainaa muistiota.

Yhdysvalloissa kymmenille syytteitä

Kymmeniä Yhdysvaltain kansalaisia vastaan on nostettu syytteet Isisiin liittyvistä rikoksista, kun syytetyt ovat vielä olleet Yhdysvalloissa.

Reutersin mukaan oikeusministeriön muistiossa tuodaankin esiin, että Yhdysvaltain lain mukaan syyttäjien ei tarvitse "todistaa yhteyttä tiettyihin terroristisiin tekoihin" voidakseen syyttää epäiltyä rikoksesta. Riittää, että syytetty aikoi "kannattaa tai liittyä" ryhmään, jonka hallitus on aiemmin nimennyt terroristijärjestöksi.

Muita hallituksia kehotettiin harkitsemaan samankaltaisten tekojen kriminalisoimista, Reuters kertoo.

Lähteet: Reuters