Valtiokonttorin pääjohtaja: Valtionvelka ylitti sata miljardia viikkoja sitten, nyt ollaan taas alapuolella

Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen huomauttaa, että keskuskauppakamarin velkakello osoittaa vain viitteellisesti oikeaa suuntaa. Sen mukaan valtionvelka nousisi tänään iltapäivällä yli sadan miljardin euron.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pääjohtaja Laitinen sanoo, että valtionvelka ei kasva tasaisesti ajan mukana, vaan vaihtelee miljoonina tai miljardeina sen mukaan, otetaanko velkaa lisää vai maksetaanko vanhoja pois.

– Tänään mikään sadan miljardin raja ei ole täyttymässä, sanoi Laitinen Radio Suomen Ylen Aikaisen haastattelussa.

Laitinen huomauttaa, että valtion velka on tänä vuonna jo ylittänyt sadan miljardin rajan muutamaksi päiväksi joitakin viikkoja sitten. Velka laski taas nopeasti alle sadan miljardin lainojen maksamisen vuoksi.

Sadan miljardin raja ei Laitisen mukaan ehkä ylity uudelleen enää tämän vuoden aikana. Laitinen ei kuitenkaan kiistä sitä, että valtionvelan suunta on menossa uuden lainanoton vuoksi sadan miljardin yli.

Ajantasainen tieto löytyy valtiokonttorin nettisivuilta

Parhaiten valtionvelan kehitystä voi Laitisen mukaan hahmottaa käymällä valtiokonttorin valtionvelka.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivuilla.

– Sieltä löytyy kaikki reaaliaikainen informaatio meidän lainanotosta, erääntyvät lainat ja erittäin paljon yleissivistävää informaatiota, sanoo Laitinen.

Kauppakamarin velkakello raksuttaa viitteellisesti valtionvelan määrää Helsingin WTC-rakennuksen ikkunassa.