Panttaako Supo tietoa? – Poliisiylijohtaja: Parempaan suuntaan on menty, mutta kehittämisen varaa on aina

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on arvostellut suojelupoliisia siitä, ettei se jaa riittävästi tietoa muiden viranomaisten kanssa. Paateron seuraaja, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi asiaa Ylen aamu-tv:ssä.

Ylen aamu
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vieraili kertomassa, miten vastaanottokeskuksissa havaittuihin järjestyshäiriöihin ja muihin ongelmiin pitäisi suhtautua. Hän kommentoi myös viranomaisten välistä tiedonvaihtoa.

Suojelupoliisin eli Supon ja muiden viranomaisten välinen tiedonvaihto on mennyt aiempaa parempaan suuntaan, mutta kehittämisen varaa on edelleen, arvioi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Kolehmainen kommentoi Ylen aamu-tv:ssä edeltäjänsä eli entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron keskiviikkoista arviota siitä, ettei Supo jakaisi riittävästi tietoa muiden suomalaisviranomaisten kanssa.

Supon päällikkö Antti Pelttari vastasi eilisillan A-studiossa kritiikkiin toteamalla, että suojelupoliisi ei voi jakaa kansainvälistä tietoa eteenpäin ilman lupaa siltä taholta, joka kulloisenkin tiedon on luovuttanut.

Seppo Kolehmaisen mukaan toimintaympäristö on muuttunut vauhdilla ja senkään takia ei ole "mitään mahdollisuutta" pantata tietoa.

– Pariisin ensimmäinen isku tammikuussa, Kööpenhaminan isku helmikuussa. Nyt uusi isku Pariisissa, Kolehmainen luetteli tapahtumia, jotka ovat johtaneet kansainvälisen toimintaympäristön muuttumiseen.

– Tiedonvaihdossa on menty parempaan suuntaan, mutta kehittämisen varaa on totta kai aina. Niin kuin [suojelupoliisin] Pelttarikin totesi, varmasti on kehittämistä.

Se, mitä tietoja Supo voi luovuttaa, on Kolehmaisestakin erittäin haastava tilanne.

– Saadun tiedon käyttö – siinä tullaan siihen pohdintaan, voidaanko sitä antaa [luottamuksen vuoksi]. Mutta varmasti [Supolla] on pyrkimys avoimesti kertoa sellaisista asioista, jotka liittyvät vaikkapa paikallispoliisin toimintaan, hän toppuutteli Paateron arviota.