1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle luovuttaa radiokuuntelijoiden kirjeet 80 vuoden takaa musiikkiarkiston käyttöön

Lauantain toivottujen kuuntelijoiden postikortit on säästetty vuodesta 1934 saakka. Kirjeitä ja kortteja on kymmeniä pahvilaatikollisia. Musiikkiarkistolle ja tutkijoille aineisto on todellinen aarre.

Kotimaan uutiset
Yle arkiston esimies Janne Ranta nostaa laatikollisen postikortteja musiikkiarkisto Japan amanuenssin Maaret Storgårdsin tutkittavaksi.
Yle arkiston esimies Janne Ranta nostaa laatikollisen postikortteja musiikkiarkisto Japan amanuenssin Maaret Storgårdsin tutkittavaksi.Vesa Marttinen / Yle

Pasilan Yle-keskuksessa sijaitsevan Radiotalon kellarissa on huone, jonka ovessa lukee Äänilevy 3. Huoneessa on nimensä mukaisesti äänilevyjä sekä erilaista paperiaineistoa, joka kuuluu Yle arkiston arkistomateriaaleihin.

Ylähyllyillä on kymmenittäin ruskeita pahvilaatikoita, joiden kyljessä lukee Lauantain toivotut. Vuosilukuja riittää aina vuoteen 1934 saakka.

– Tämä on todella hieno arkistoaarteisto. Ei ainoastaan siksi, että kyseessä on Suomen vanhimman radio-ohjelman aineisto vaan myös sen laajuuden vuoksi, sanoo musiikkiarkisto Japan amanuenssi Maaret Storgårds.

Musiikkiarkiston käyttöön

Marraskuun alkupuolella tuli kuluneeksi 80 vuotta Lauantain toivottujen ensijakson lähettämisestä. Ylen vanhimman yhtäjaksoisesti jatkuneen ohjelman kirjeaineisto luovutetaan nyt musiikkiarkisto Japan käyttöön.

– Täällä kokoelma on ehkä vähän pimennossa. Japassa se todennäköisemmin tavoittaa ne tutkijat, jotka siitä ovat kiinnostuneita. Voidaan ajatella että tämä on myös osa arkistojen avautumista, jota yritämme täällä harrastaa, sanoo Yle arkiston esimies Janne Ranta.

Ensimmäinen kirje Viipurista lokakuussa 1934

Ensimmäinen Lauantain toivottuihin lähetetty kirje on kirjattu Viipurissa 15. lokakuuta 1934. Siistillä kaunokirjoituksella käsin kirjoitettu kirje alkaa näin: ”Marraskuussa tapahtuvan suosittujen äänilevysävelmien yhteydessä toivon kunnioittaen saavani kuulla seuraavia kappaleita…”

Musiikkiarkiston helmiin kuuluu Joel Hallikaisen fanikirjearkisto, joka kattaa noin 15 000 kirjettä.

Maaret Storgårds

Kirjeen kirjoittajan toiveissa oli muun muassa Frédéric Chopinin musiikkia.

Amanuenssi Storgårds pitää kokoelmaa ainutlaatuisena. Vastaavaa aineistoa ei Helsingin Sörnäisissä toimivan Japan arkistoista vielä löydy.

– Näin suurta eri vuosikymmeniä kattavaa yhtenäistä aineistoa meillä ei ole. Muita laajoja aineistoja meillä kuitenkin on, esimerkiksi Joel Hallikaisen fanikirjearkisto, joka kattaa noin 15 000 kirjettä.

Lue seuraavaksi