"Maalaisjärki on kadonnut" – suomalaiset asiantuntijat tyrmäävät vauvojen peittokiellon

EU-maissa pohditaan parhaillaan lasten nukkumaympäristön turvallisuusvaatimuksia. Osa isoista maista katsoo peiton aiheuttavan tukehtumisriskin ja haluaa sen vuoksi kieltää peitot vauvoilta. Suomalaiset asiantuntijat pitävät ajatusta yliampuvana.

terveys
Vauvan kädet.
Pekka Sipilä / Yle

EU:n mandaatilla luodaan parhaillaan turvallisuusstandardeja peitoille, unipusseille sekä pinnasänkyjen reunussuojuksille. Tällä hetkellä näyttää siltä, että EU-maiden on vaikea löytää yhteistä kantaa peittojen käyttämiseen alle 9 kuukauden ikäisillä vauvoilla.

Professori Sture Andersson Hyksin Lastenklinikalta toteaa, että ajatus peittojen kieltämisestä kuulostaa ylimitoitetulta.

– Maalaisjärki on kadonnut, toteaa puolestaan lastentautien kliinisenä opettajana työskentelevä dosentti Risto Lapatto.

En ole kuullut, että Suomessa käytettävät peitot olisivat aiheuttaneet tällaisia ongelmia.

Sture Andersson, professori

Professori Andersson arvioi, että taustalla voi olla muun muassa se, että osassa EU-maita käytetään erilaisia vuodevaatteita kuin Pohjoismaissa.

– Meillä käytetään hyvin kevyitä peittoja. Perinteisesti ei olla käytetty esimerkiksi raskaita höyhenpeittoja. En ole kuullut, että Suomessa käytettävät peitot olisivat aiheuttaneet tällaisia ongelmia, Andersson sanoo.

Huomio nukkumisasentoon

Ylen haastattelemat asiantuntijat toteavat, että tärkeintä on noudattaa annettuja yleismaailmallisia suosituksia, eli nukuttaa vauvaa selällään.

– Vauvan kätkytkuolemariskin kannalta suurin merkitys on nukkumisasennolla, sanoo apulaisylilääkäri Turkka Kirjavainen Hyksin Lastenklinikalta.

Kirjavainen kuitenkin ymmärtää, mistä peittoihin liittyvät pelot kumpuavat. Hänen mukaansa yleisesti tiedetään, että pehmeät vuodevaatteet ovat yksi lukuisista muista tunnetuista riskitekijöistä. Yleensä riskinä on pidetty kuitenkin liian pehmeää patjaa.

– En kovin helposti usko, että peiton saa päälleen oikeasti niin pahasti, että siihen tukehtuu, sanoo muun muassa kätkytkuolemia sekä lasten uni- ja hengitysasioita tutkinut Kirjavainen.