1. yle.fi
  2. Uutiset

FIS saneli tiukat ehdot – Ruka ja Salpausselkä ryhdistäytyivät varoituksen jälkeen

Suomalaiset hiihdon maailmancup-näyttämöt saivat kesällä keltaisen kortin puutteellisista järjestelyistä. Kuusamossa ja Lahdessa kisapaikkoja on urakoitu kuntoon, ja nyt Suomen Hiihtoliitossa ollaan toiveikkaita kisojen tulevaisuuden suhteen.

urheilu
Mika Kulmala, Suomen Hiihtoliitto
Ensio Karjalainen / Yle

Keltainen kortti on vaihtumassa vähintäänkin vaaleanvihreään sekä Rukan että Salpausselän maailmancupien kohdalla, arvelee Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS antoi kuvaannollisesti keltaisen kortin molemmille hiihdon maailmancupin järjestelypaikkakunnalle viime kesänä. FIS vaatii kisajärjestäjiltä muun muassa uusia latuja ja latu-uria hiihtostadioneilleen.

– Kilpailu maailmancupin kisapaikoista on maailmalla kova. Ruka ja Salpausselkä ovat edelleen hyvin kisassa mukana, Kulmala arvelee.

Kysymys on ollut hyvinkin pienistä asioista. FIS on vaatinut jopa uutta kahvittelupaikkaa johonkin kisanäyttämön kulmaan. Toisaalta Rukalle on vaadittu uutta verryttelylatua kisailijoille, jotta kilpalatu ei ruuhkaannu.

– Nyt näyttää siltä, että asiat ovat hoitumassa kuntoon sekä Lahdessa että Kuusamossa, Kulmala toteaa.

Aasia panostaa voimakkaasti

Mika Kulmala muistuttaa, että kilpailu maailmancupin järjestelyistä käy kuumana. Sen vuoksi Suomessa nykyisten kisajärjestäjien on otettava FIS:n vaatimukset vakavissaan.

Meillä on lunta ja hyvännäköinen luonto. Lisäksi me osaamme tehdä lunta. Ne ovat kansainvälisessä kisassa tärkeitä asioita.

Mika Kulmala

Uutena paikkakuntana kisajärjestäjäksi on tulossa mukaan Planica ja muun muassa Otepää hakee monivuotisuutta toimintaansa. Ja kun tiedetään Kiinan vetovoima tulevien olympialaisten vuoksi, niin kyllä meidän hiihtoliitossakin on katseltava näitä asioita Suomessa vakavissaan.

Kuusamon tulevaisuus kisajärjestäjänä on Mika Kulmalan mukaan hyvässä asennossa.

– Tiedän, että Kuusamossa rakennetaan tulevaisuutta ajatellen uutta master plania. Ja varsinkin lumivarmuus on yksi valttitekijä Rukalla, Kulmala toteaa.

Kulmala muistuttaa, että Suomi häviää Keski-Euroopalle ja Kiinalle, kun puhutaan rahasta ja kisajärjestelyistä.

– Mutta meillä on lunta ja hyvännäköinen luonto. Lisäksi me osaamme tehdä lunta. Ne ovat kansainvälisessä kisassa tärkeitä asioita.

Ilmaista markkinointia yrittäjille

Kulmala huomauttaa, että esimerkiksi Keski-Euroopassa suhtautuminen maailmancupin kisoihin poikkeaa merkittävästi suomalaisesta tavasta järjestää kisoja.

– Siellä paikalliset matkailutoimistot ja matkailuyrittäjät ovat vahvasti mukana järjestämässä kisoja. Se on parasta matkailumainosta järjestävälle paikkakunnalle.

– Meillä ajatellaan, että kisojen järjestäminen on seurojen ja Hiihtoliiton juttu. Ja siitä sitten joko hyödytään tai ei, Kulmala sanoo.

Kuusamossa erityisesti Rukan matkailualueen yrittäjät ovat lähteneet viimeisen parin vuoden aikana ottamaan vahvasti vastuuta Ruka Nordicin järjestelyistä.

– Se on oikea suunta. Jos Rukan alueen matkailuyrittäjät haluaisivat ostaa vastaavan kansainvälisen mainospaketin, jonka he kisalähetyksistä saavat, sen hinta on täysin toista luokkaa, kuin mitä he saavat nyt ilmaiseksi, Kulmala muistuttaa.

– Maailmalle lähtee hienoa lumista maisemaa kisalähetysten myötä. Tämä on halpa markkinointikeino kansainvälisille matkailumarkkinoijille.

Lue seuraavaksi