Hyppää sisältöön

250 euron vuokra ja vanhusten seura puree nuoriin asunnonhakijoihin

Helsingin Laajasalossa sijaitsevaan palvelutaloon haetaan kolmea alle 25-vuotiasta asukasta vanhusten seuraksi. Vajaassa viikossa hakemuksia on saapunut yli 60. Nuorisoasiankeskuksen Oman muotoinen koti -hanke etsii uusia ratkaisuja nuorten asunnottomuuteen.

Kuva: Yle

Oman muotoinen koti julkaisi asuntoilmoituksen Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) viime viikon torstaina. Laajasalossa sijaitseva palvelutalo Rudolf etsii asukkaikseen kolmea alle 25-vuotiasta nuorta vanhusten seuraksi. Nuori saa palvelutalosta yksiön 250 euron kuukausivuokralla ja sitoutuu viettämään 3-5 tuntia viikossa vanhusten seurassa.

Lyhyessä ajassa ilmoitusta on jaettu yli 800 kertaa ja hankkeen vetäjä, projektipäällikkö Miki Mielonen on saanut yli 60 hakemusta.

– Se kertoo siitä, että on valitettavan paljon nuoria, joilla on vaikea asumistilanne. Positiivista on se, että heitä kiinnostaa vanhusten kanssa yhdessä asuminen ja harrastaminen.

Alun perin palvelutalopaikkoja kaavailtiin erityisesti sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. Matkan varrella vaatimuksesta on kuitenkin luovuttu.

Mieluummin kitara kädessä kuin joku muu

Miki Mielonen

– Tulimme siihen johtopäätökseen, että ei ole mitään syytä painottaa sosiaali- ja terveysalan koulutusta. Henkilökunta on olemassa sitä varten, että he hoitavat vanhukset. Asukkaiksi haetaan nuoria, joilla on ehkä toisenlainen näkökulma arkeen, jotka tuovat vaihtelua ja virkistystä vanhusten vapaa-aikaan. Eli mieluummin kitara kädessä kuin joku muu, Mielonen päättää.

Vaikka hakemuksia tulvii, Mielonen kannustaa kiinnostuneita yhä hakemaan. Joukossa on sutaisten tehtyjä ja yli-ikäisten hakemuksia.

Hakuaika jatkuu joulukuun 8. päivään saakka. Tämän jälkeen viitisentoista valitaan ryhmä- ja henkilökohtaisiin haastatteluihin. Muuttamaan valitut nuoret pääsevät tammikuussa 2016.

Vaatimuksena nuoren iän lisäksi on ainoastaan kiinnostus viettää aikaa vanhusten kanssa sekä kipeä asunnon tarve.

Helsingin nuorisoasiankeskuksen hanke Oman muotoinen koti etsii uudenlaisia ratkaisuja nuorten asuntopulaan. Hankkeessa on kokeiltu myös uudenlaista kimppa-asumista Kannelmäessä sekä kausiasumista Vartiosaaressa.