1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Missä on pikavuoropysäkiltä kadonnut Saku? Kadonneen etsijät eivät luovuta

Saku Inomaa katosi toukokuussa Janakkalan Tervakoskella. Vapaaehtoisjärjestö Kadonneen Etsintä aloitti etsinnät Tervakoskella kadonneen omaisten pyynnöstä. Etsintöjä maastossa on tehty pitkin kesää ja syksyä ja niitä jatketaan jälleen tänä viikonloppuna.

Kuva: Ville Välimäki / Yle, Saku Inomaan kuva: Poliisi

Tervakoskella toukokuussa 2015 kadonneen helsinkiläisen Saku Inomaan (siirryt toiseen palveluun) tapaus on monille mediasta (siirryt toiseen palveluun) tuttu. Tervakoskelaiset ovat seuranneet ja kummastelleet pitkin vuotta maastossa liikkuvia etsintäryhmiä. Enimmillään etsinnöissä on saattanut olla jopa nelisenkymmentä etsijää eri ryhmissä.

Tämän vuoden viimeinen etsintä Janakkalassa Tervakosken tuntumassa on marraskuun lopussa. Ennakkotietojen mukaan maastoetsintään tulee viitisentoista vapaaehtoista, kertoo Kadonneen Etsinnän (siirryt toiseen palveluun) johtaja Jarkko Hyöppönen. Ryhmä on yksityinen organisaatio, joka etsii ja tutkii katoamista.

– Käydään lävitse vielä tutkimattomia maastoja muun muassa moottoritien itäpuolella. Meillä on myös kaksi uutta silminnäkijähavaintoa, mutta ne ovat valitettavasti molemmat eri puolilta kolmostietä eli moottoritietä, kertoo etsintöjä johtava Jarkko Hyöppönen.

Omaiset pyysivät etsimään

Vapaaehtoisetsinnät alkoivat omaisten pyynnöstä. Saku oli toukokuun puolivälissä matkalla bussilla Iittalasta Helsinkiin, mutta jäi yllättäen kesken matkan autosta pois Tervakoskella.

Jarkko Hyöppönen kertoo Saku Inomaan etsintöjen jatkuvan viikonloppuna Tervakoskella. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Sakusta ei ole varmoja havaintoja sen jälkeen yhtään. Tämä viittaa ehkä siihen, että hän on joku lähtenyt jonkin liikennevälineen kyytiin tai sitten kulkenut maastossa mahdolliseen lopulliseen sijaintiinsa sellaisia reittejä, missä ei matkan varrella ole muita, pohtii Hyöppönen.

Tervakoskella etsijät ovat liikkuneet ketjuissa maastoissa etupäässä Helsinki–Hämeenlinna-moottoritien länsipuolen maastoissa. Myös alueen vesistöjä on tutkittu ja tarkastettu.

Marraskuun lopussa etsintöjä tehdään moottoritien itäpuolella Janakkalassa Tervakoskelta Leppäkosken suuntaan. Tervakosken pikavuoron pysäkiltä on ollut mahdollista lähteä niin lännen kuin idän suuntaan.

Sakusta annettu kuva on julkaistu muun muassa Aamuposti-lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Tapaus on puhuttanut tervakoskelaisia ja monet ovat itsekin katselleet maastoja ulkoillessaan Tervakoskella. Pikavuoropysäkillä Helsingin bussia odottanut Heli Lähteenmäkikin kertoo pohtineensa kadonneiden ihmisten kysymystä. Juuri Sakun tapausta Lähteenmäki ei tunne, mutta ymmärtää hyvin omaisten huolen.

– Surullisia tunteitahan ihmisen katoaminen aina herättää. Samalla sitä haluaisi olla silmät auki, jos voisi jotenkin auttaa asiaa, kertoo syntyperäinen tervakoskelainen Lähteenmäki.

Etsinnät kiinnostavat suomalaisia

Janakkalan Tervakosken etsinnän kanssa samaan aikaan kadonneen etsinnät ovat olleet käynnissä Pohjois-Karjalassa Höytiäisen järvellä. Marraskuun puolivälissä järvestä löytyi jo vene ja kadonneeksi ilmoitettu poika. Myös kadonneen isän uskotaan löytyvän Höytiäisestä, kertoo Kadonneen Etsintä -organisaation johtaja Jarkko Hyöppönen. Hän on koordinoinut myös Pohjois-Karjalan etsintää. 

Jarkko Hyöppönen on kokenut kadonneiden etsijä: hän on ollut johtamassa niin Nela Utkinan etsintöjä (siirryt toiseen palveluun) Espoon Nuuksiossa kuin monia muitakin. Kadonneen Etsintä -ryhmässä on mukana koulutuksen saaneita vapaaehtoisia. Mukana on monen alan ammattilaisia: niin sukeltajia, ensihoidon työntekijöitä kuin lakimiehiäkin.

Parinkymmenen viime vuoden aikana Suomessa on jäänyt kadoksiin (siirryt toiseen palveluun) nelisensataa ihmistä. Vuosittain kadonneiksi ilmoitetaan (siirryt toiseen palveluun) noin tuhat ihmistä: suurin osa heistä on tilapäisesti tietymättömissä. Suurin osa kadonneiksi ilmoitetuista löytyy tavalla tai toisella. Pysyvästi kadonneiksi rekisteröidään Suomessa vuosittain 15–20 ihmistä.