1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä kiristää Turkista tuotavien elintarvikkeiden valvontaa

Maatalousministerin mukaan 15 prosenttia turkkilaisesta tuontiruoasta ei täytä Venäjän laatuvaatimuksia. Turkki pudotti tiistaina Venäjän sotilaskoneen, mikä on aiheuttanut diplomaattisen selkkauksen maiden välille.

Ulkomaat
Venäjän maatalousministeri Alexander Tkatšev ja Vladimir Putin.
Venäjän maatalousministeri Alexander Tkatšev (vas.) Vladimir Putinin seurassa kuvernööriaikoinaan vuonna 2012.Ria Novosti / EPA

Venäjän maatalousministeriö kertoi torstaina, että turkkilaisen tuontiruoan valvontaa kiristetään.

– Keskimäärin 15 prosenttia turkkilaisista maataloustuotteista ei täytä venäläisiä standardeja, maatalousministeri Alexander Tkatšev kertoi tiedotteessa venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Tkatševin mukaan turkkilaiset tuottajat ovat rikkoneet Venäjän laatuvaatimuksia toistuvasti, ja Venäjä haluaa lisätä tarkastuksia sekä rajalla että tuotantopaikoilla Turkissa.

Myöhemmin Venäjän presidentinhallinto ilmoitti, että Venäjä ei aio määrätä Turkkiin kohdistuvia pakotteita tai kieltää turkkilaisten elintarvikkeiden tuontia.

"Odotamme edelleen selitystä"

Turkki vie Venäjälle pääasiassa vihanneksia, hedelmiä ja lihatuotteita. Viime vuonna Turkin ruoka- ja maataloustuotteiden Venäjän-viennin arvo oli noin 1,6 miljardia euroa, Tass kertoo.

Turkki pudotti tiistaina venäläisen sotilaskoneen Syyrian ja Turkin rajaseudulla, mikä on kiristänyt maiden välejä. Maat ovat eri mieltä siitä, lensikö kone Turkin ilmatilassa.

– Odotamme edelleen selitystä, realistista selitystä Turkin puolelta, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi toimittajille torstaina.

Lähteet: Tass, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi