1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

AKT jää ulos yhteiskuntasopimusneuvotteluista – "EK veti sen alas vessanpöntöstä"

Kuljetusalan liiton mukaan he sanoutuvat lopullisesti irti keskitetystä yhteiskuntasopimuksesta.

Marko Piirainen Kuva: Yle

Auto- ja kuljetusalan liitto AKT sanoo (siirryt toiseen palveluun) jäävänsä ulos yhteiskuntasopimuksesta. Järjestö aikoo valmistautua liittokohtaiseen sopimuskierrokseen vuonna 2017.

– Sanoudumme lopullisesti irti keskitetystä yhteiskuntasopimuksesta. EK:n eilinen päätös sinetöi ratkaisun, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen liittonsa tiedotteessa.

Piiraisen mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK veti yhteiskuntasopimuksen alas wc:n pöntöstä, kun se kertoi, että keskitettyjen sopimusten aika on ohi.

EK vesitti päätöksellään mahdollisuudet yhteiskuntasopimukseen. AKT ei ole siinä mukana. Keskitymme 2017 liittokierrokseen

Marko Piirainen

Samalla hän huomauttaa, että EK haluaa ensin varmistaa viiden prosentin kilpailukykyloikan, tehdä nollasopimuksen ja noudattaa sitten Ruotsin mallia.

– EK haluaa vain poimia rusinat pullasta. Se ei käy AKT:lle, korostaa Piirainen ja toteaa, ettei "vastuullinen ay-liike lähde tanssimaan yhden pillin mukaan".

AKT:n linjauksen mukaan järjestö ei lähde vuonna 2017 sopimaan nollakorotuksista eikä sen jälkeen kaavaillussa vientivetoisessa palkkamallissa.

– EK vesitti päätöksellään mahdollisuudet yhteiskuntasopimukseen. AKT ei ole siinä mukana. Keskitymme 2017 liittokierrokseen.

AKT: EK:n päätös ei ole tasapainossa

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen kertoo Ylelle, että liitto on suhtautunut jo kriittisesti jo voimassa olevan työllisyys- ja kasvusopimuksen optiovuoteen.

– EK:n eilinen päätös oli sinetti sille, että he tavoittelevat rusinoita pullasta, eli haluaisivat nyt viiden prosentin palkanalennuksen ja 2017 nollan, ja sen jälkeen he ilmoittavat, että eivät ole työmarkkinaosapuoli huhtikuun 2016 jälkeen, niin se on tietysti sellainen päätös, joka ei millään tavalla ole tasapainossa.

Piirainen sanoo AKT:n linjanneen jo aiemmin, että yhteiskuntasopimus ei voi tarkoittaa sitä, että työehtoihin tehtäisiin heikennyksiä.