Saarijärvellä tiedotustilaisuus turvapaikanhakijoiden häiriökäyttäytymisestä

Saarijärven vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen sanoo, että Saarijärvellä on esiintynyt jonkin verran häiriökäyttäytymistä. Mitään vakavaa ei kuitenkaan ole sattunut.

turvapaikanhakijat
Seinäkartta
Nina Keski-Korpela / Yle

Saarijärven kaupunki järjestää tänään iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jonka aiheena on turvapaikanhakijoiden häiriökäyttäytyminen.

Paikalla on myös vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen, joka kertoo, että tilaisuus järjestetään Kempeleessä ilmi tulleen turvapaikanhakijan tekemäksi epäillyn raiskauksen vuoksi. Kuosmanen alleviivaa kuitenkin, että mitään vastaavan suuntaista Saarijärvellä ei ole tapahtunut.

– Meille on tullut vanhemmilta muutamia yhteydenottoja, että tietyn asteista häiriökäyttäytymistä on esiintynyt kadulla ja uimahallissa. Näitä nyt selvitellään. Mitään raiskauksia tai sellaisia Saarijärvellä ei ole ollut, Kuosmanen sanoo.

Saarijärven tapaukset ovat olleet käsimerkkejä, huutelua, viheltelyä. Tiedossa on yksi kädestä kiinni ottaminen.

Monet turvapaikanhakijat eivät yhtään tiedä millaisen kulttuurin keskelle he ovat tulleet.

Tomi Kuosmanen

– Periaatteessa riski on kuitenkin olemassa kaikkialla. Monet turvapaikanhakijat eivät yhtään tiedä millaisen kulttuurin keskelle he ovat tulleet, eivätkä tiedä missä rajat esimerkiksi seksuaalieettisissä kysymyksissä kulkevat, hän jatkaa.

Säännöt tehdään selviksi

Kuosmasen mukaan turvapaikanhakijoille on tehty ja tehdään selväksi, että he eivät saa lähestyä esimerkiksi nuoria suomalaisia tyttöjä. Myös naisen asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa on tiedotettu.

Hämmennystä on kuitenkin herättänyt muun muassa suomalainen tasa-arvo.

Miten Suomessa voi olla naisilla näin paljon valtaa, miten he voivat määrätä niin paljon elämästään.

Tomi Kuosmanen

– Miten Suomessa voi olla naisilla näin paljon valtaa, miten he voivat määrätä niin paljon elämästään. Se on heille uutta, he tulevat naisen ja miehen tasa-arvon kannalta hyvin toisenlaisesta kulttuurista, ja tämä aiheuttaa monia ongelmia, kertoo Kuosmanen.

Kuosmasen mukaan yli 99 prosenttia turvapaikanhakijoista ymmärtää nopeasti mistä on kyse. He haluavat edistää turvapaikkaprosessiaan ja opiskella suomea.

– Aina on kuitenkin joukossa niitä, jotka koettelevat rajoja. He saattavat tehdä myös asioita, jotka tietävät kielletyiksi. He ovat vastaanottokeskusten suurin haaste, Kuosmanen toteaa.

Muut turvapaikanhakijat eivät hyväksy

Saarijärven vastaanottokeskuksessa on keskusteltu turvapaikanhakijoiden kanssa siitä, millaista käytöstä kaupungilla on esiintynyt.

– Heiltä tuli sellainen raivon vyörähdys, että miten joku voi niin tehdä. He sanoivat, että sellainen ei ole missään tapauksessa sopivaa heidän lähtömaassaan, eli miksi he tekevät niin täällä, Kuosmanen kertoo.

Muut turvapaikanhakijat olivat myös pyytäneet vastaanottokeskuksen työntekijöiltä huonosti käyttäytyneiden nimiä.

Sanoivat keskustelevansa heidän kanssaan, että miten Suomessa pitää elää.

Tomi Kuosmanen

– Sanoivat keskustelevansa heidän kanssaan, että miten Suomessa pitää elää. He tajuavat kyllä, että tässä on vaikeutettu kaikien elämää Suomessa, ja että asialla on mahdollisesti vaikutusta turvapaikkapäätöksiin, Kuosmanen kertoo.

Saarijärven vastaanottokeskuksessa on yli 300 turvapaikanhakijaa, ja Kuosmasen mukaan heidän joukkoonsa mahtuu muutamia huonosti käyttäytyneitä.

Turvapaikanhakijoiden pitää olla vastaanottokeskuksessa viimeistään yhdeksältä illalla. Kuosmanen sanoo, että aikataulua aikaistetaan, jos siihen on tarvetta.

– Jos kaupunkilaiset isommin turvattomuutta tuntevat, niin siirretään se seitsemään. Turvapaikanhakijoiden elämään sillä ei ole vaikutusta, asioinnit hoidetaan päivällä, hän toteaa.