Marttapomo kannustaa suosimaan etätöitä – muutti itse korpeen ja ryhtyi yrittäjäksi

Marttaliiton puheenjohtaja Lea Sairanen asuu nykyään Itä-Savossa Punkaharjulla syrjässä valtateistä ja taajamista. Työpaikassa Imatralla oli menossa yt-tilanne, kun Sairanen lähti opintovapaalle ja kun hän palasi, alkoivat seuraavat yt-neuvottelut. Sairanen kyllästyi kuvioon ja siihen, että joutui asumaan kahta kotia. Hän päätti vaihtaa asiantuntijatyöt käsityöyrittäjyyteen.

Kuva: Tanja Perkkiö/ Yle

Marttaliittoa johtaa käsityö- ja pitopalvelualan yrittäjä, joka asuu pienessä kylässä Punkaharjun Hiukkajoella, Susijärven rannassa. Lea Sairasen kotona paistuu kaurarieska, kun toimittaja tulee kylään. Kuinka sopivaa martalle!

– Leipominen, ruuanlaitto ja käsitöiden tekeminen ovat minun juttujani, mutta kuten täältä kotoa näkee, siivouspuolella on vielä martan taidoissa kehittämistä, nauraa vilkas eteläkarjalainen Lea Sairanen.

Entisen työnsä Lea Sairanen päätti jättää, kun kyllästyi yt-rumbaan ja kahden paikkakunnan välissä ravaamiseen, viikot hän asui vuosikausia työmaan lähellä Imatralla ja viikonloput Punkaharjulla.

47-vuotias Lea Sairanen toimi aiemmin turvallisuusasiantuntijana. Yrittäjyys oli kiehtonut kuitenkin jo yli 20 vuotta aiemmin, kun hän pienten lasten äitinä meni mukaan Vuoksenniskan marttoihin Imatralla. Silloin mielessä oli pitopalveluyrittäjyys, jota hän nyt rakentaa osaksi yritystoimintaa.

Viime kesänä Sairanen pyöritti kahvilaa Kesälahden Sovintolassa, joka on järjestöjen, kuten marttojen, yhteinen kokoontumispaikka.

Martta on oman elämänsä yrittäjä

Päätyöksi löytyi vuosi sitten yrityskeskuksen tapaamisessa myytävä ollut yritys, koruja valmistava Raitavaara ja vielä läheltä, Savonlinnasta. Lea Sairanen oli ennestään tehnyt koruja harrastuksena, joten taitokin oli näpeissä.

Nyt Raitavaaran puuhelmikorut valmistuvat hirsitalon yläkerrassa, jonne Sairanen sai hyvät työtilat. Entinen työmatka, jonka vuoksi elämä siirtyi aina arkipäiviksi Punkaharjulta Imatralle, vaihtui toisenlaiseen työmatkaan, "pitää kiivetä nuo puiset portaat toiseen kerrokseen."

Yksinäisyyttä Lea Sairanen ei tunne, vaan kertoo nauttivansa hiljaisuudesta. Korujen tekeminen on yksinäistä puuhaa, mutta niiden vastapainona on myyminen, messuilla kiertäminen, jälleenmyyjien tapaaminen ja vielä luottamustoimena suuren marttajärjestön puheenjohtajuus.

– Jokainen martta on oman elämänsä yrittäjä. Pitää nähdä arjessa juhla ja tehdä elämästä vähän parempaa, vertaa Sairanen martan syvintä olemusta yrittäjyyteen.

Etätyömahdollisuus lisäisi ihmisten työhyvinvointia

Lea Sairanen sanoo olevansa kiitollinen, ettei hänen täydy lähteä ajamaan jonnekin työtä tekemään, vaan työ on tullut hänen lähelleen.

– Toimivat tietoliikenneyhteydet, yritysten ymmärrys siitä, että etätyö lisäisi ihmisten työhyvinvointia ja syrjäisempien seutujen mahdollisuuksia pysyä asuinpaikkoina, luettelee yrittäjä Lea Sairanen etätyön edellytyksiä ja etuja.