Peilaatko kuntosalilla? Siitä voi olla sekä hyötyä että haittaa

Yksi kuntosali peittää seinänsä peileillä asiakkaiden pyynnöstä, toisella kuvastinten määrä pidetään minimissä. Peileistä on kuntosali- ja ryhmäliikunta tunneilla sekä hyötyä että haittaa.

ilmiöt
Jyri Suhonen näyttää, miten kyykky tehdään virheellisesti.
Eeva Pentikäinen / Yle

Monilla kuntosaleilla on seinillä peilit, joista seurata omaa harjoittelutekniikkaa. Kaikilla kuntosaleilla niitä ei kuitenkaan käytetä, ja joskus peilistä katsomisesta voi olla jopa haittaa.

Kajaanilaisen Balance-kuntokeskuksen yrittäjä Aki Huttusen mukaan peilistä katsominen sopii erityisesti käsipainoilla tehtäviin liikkeisiin. Peilistä voi seurata vaikkapa, liikkuvatko kädet symmetrisesti, tai nouseeko toinen olkapää.

On kuitenkin myös liikkeitä, joiden tekemistä peili voi häiritä.

– Kyykkyä opetan mieluummin ilman peiliä. Siinä vartalo seuraa katsetta, ja jos katsoo peilin kautta esimerkiksi polviaan, voi asento lähteä liikaa eteen päin. Se on kuitenkin makuasia. Jotkut toivovat peiliä myös kyykkypaikalle. Meillä peilejä on laitettu eri paikkoihin kävijöiden pyynnöstä, Huttunen kertoo.

Ryhmäliikuntatunnilla ei katsota peiliin vaan ohjaajaan

LadyLine -ketjun kuntosaleilla peilejä ei juurikaan näy. Ryhmäliikuntasalien puolella niitä ei ole ollenkaan. Se on tietoinen valinta, kertoo ketjun operatiivinen johtajaMait Kivisaari.

Kyykkyä opetan mieluummin ilman peiliä.

Aki Huttunen

– Haluamme, että ohjaaja on kasvot yleisöön päin. Se on turvallisuuskysymys. Jos liikkujat katsovat omaa liikettään peilistä ja korjaavat sitä itse, se voi mennä väärin. Kun ohjaaja katsoo yleisöön, hän voi tarvittaessa korjata osallistujan liikettä. Se myös lisää sosiaalisuutta.

Kuntosalin puolella peili saattaa löytyä esimerkiksi kyykkypaikalta.

– Siellä ohjaaja opettaa, miten liikettä seurataan ja korjataan peilin avulla, Kivisaari sanoo.