Museon joulukalenteri tuo kesän puistot talven keskelle

Lahden kaupunginmuseon joulukalenteri tekee kunniaa menneiden aikojen viherpeukaloille. Kalenteri esittelee vanhoja lahtelaisia puistoja ja puutarhoja.

kalenterit
Ensimmäisen kalenteriluukun takaa paljastuu kuva Kartanon Puistosta
Heikki Ahonen / Yle

Lahden kaupunginmuseon joulukalenterin luukkujen takaa avautuvat puistot ja puutarhat sijoittuvat aikaan 1800-luvun lopulta 1960-luvulle.

Vanhoissa arkistokuvissa ei loskaa – eikä juuri luntakaan – näy.

– 1900-luvun alusta aina vuosisadan puoliväliin ihanteet olivat kunnianhimoisia. Puistoissa oli lukumääräisesti paljon kasveja ja kasvilajeja. Nykyään tavoitteista on jouduttu tinkimään, tutkija Riitta Niskanen kertoo.

Puistot on kuvattu yleensä parhaassa loistossaan, keväällä ja kesällä.

– Vanhoissa kuvissa puistot näyttävät todella tunnelmallisilta. Kuvissa on haluttu tuoda julki se kaikki suuri ja vaiva, joka istutustöissä on nähty.

Puistot valikoituivat kohteeksi tutkija Riitta Niskasen mukaan käytännöllisyyssyistä, tutkimustyön ja kirjan sivutuotteena.

– Meillä on ollut pitkäaikainen tutkimus- ja dokumentointihanke museossa. Sen myötä tehdään julkaisu. Niillä lämpimillä valmistui sitten kalenterikin, Niskanen kertoo.

Museokalenterin suosio yllätti

Joulukalenterista on tulossa osa museon joulunalusperinteitä. Lahden historiaan liittyvä joulukalenteri on sarjassaan toinen.

Viime vuonna suosio yllätti, ja historiallisia rakennuksia esittelevät kalenterit loppuivat kesken.

Vanhoissa kuvissa puistot näyttävät todella tunnelmallisilta.

Riitta Niskanen

– Tilauksia tehtiin ulkomaita myöten eikä tuhannen kappaleen painos riittänyt juuri alkua pitemmälle. Tänä vuonna kysyntään on varauduttu ja painosmäärä tuplattiin, Riitta Niskanen kertoo.

Ensi vuoden suunnitelmat on jo laitettu vireille.

– Kalenterin teko vaatii valtavaa kuvamateriaalin seulontaa ja sen miettimistä, miltä kuvat pienessä koossa näyttävät. Tekstien tekokin on tutkimustyötä. Eli kaikki tämä vaatii paljon aikaa ja on yllättävän työlästä, Niskanen toteaa.