1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Valmet Automotive voitti kilpailun – Mersun katumaasturin valmistusta Uuteenkaupunkiin

Uudenkaupungin autotehtaalla aletaan valmistaa Mercedes-Benzin GLC-mallia keväällä 2017. Valmet Automotivelle tämä on yhtä suuri kauppa kuin sopimus Mercedeksen A-mallin valmistamisesta.

Kuva: Veho Oy

Mercedes-Benzin GLC-mallia ei mallien teknisistä ominaisuuksista johtuen voidan valmistaa A-sarjan linjastolla, vaan se vaatii Uudenkaupungin autotehtaalla kokonaan oman tuontantolinjan.

Valmet Automotive sai GLC-mallin valmistuksen voittamalla kansainvälisen kilpailutuksen. GLC-mallille tarvittiin uusi valmistuspaikka, sillä sen päävalmistuspaikalla Saksan Bremenissä tuotantokapasiteetti on täydessä käytössä.

A-sarjan valmistus jatkuu Uudessakaupungissa vielä ensi vuoden loppuun. A-sarjan jatkosta ei vielä ole tietoa. Valmet Automotive ja Daimler ovat sopineet, että GLC-malleja valmistetaan Suomessa saman verran kuin A-sarjaa eli yli 100 000 ajoneuvoa.

Välittömästi käynnistyvä projekti GLC-mallin valmistamiseksi vaatii useiden kymmenien miljoonien eurojen investoinnin. Uudenkaupungin autotehtaalle tarvitaan muun muassa täysin uusi korihitsaamo.

Ennen tuotannon aloittamista keväällä 2017 mallin työllistävä vaikutus jäänee muutamaksi sadaksi henkilötyövuodeksi. Valmet Automotive ei vielä tiedä, miten sopimus vaikuttaa työllisyyteen valmistuksen alettua. Henkilöstötarve riippuu myös siitä, jatkuuko myös A-sarjan valmistus Uudessakaupungissa.   

SUV eli katumaastureihin luokiteltava GLC on Mercekselle uusi malli. Se korvaa mallistossa kulmikkaamman GLK:n.