1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Trump pilkkasi toimittajaa vammaisuudesta

Nimekäs yhdysvaltalaistoimittaja ei löytänyt todisteita Trumpin väitteille, joiden mukaan yhdysvaltalaismuslimit olivat hurranneet vuoden 2001 terrori-iskuille. Trump vastasi jäljittelemällä toimittajan fyysistä vammaa.

Donald Trump kampanjatilaisuudessa Spartanburgissa Etelä-Carolinassa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump on herättänyt pahennusta pilkkaamalla toimittajaa tämän sairaudesta. The New York Times -lehden toimittaja Serge Kovaleski (siirryt toiseen palveluun) oli  tyrmännyt Trumpin väitteet syyskuun 2001 terrori-iskuille hurranneista Yhdysvaltain muslimeista.

Kovaleskilla on nivelten jäykistymäsairaus, joka rajoittaa hänen käsivarsiensa liikkuvuutta. Trump jäljitteli Kovaleskin käsien liikettä puhuessaan hänestä vaalitilaisuudessa Etelä-Carolinassa.

Trump oli väittänyt nähneensä New Jerseyssä tuhansia muslimeja riemuitsemassa, kun New Yorkin World Trade Centerin tornit sortuivat. Kovaleski tutki asiaa tuolloiselle työnantajalleen The Washington Post -lehdelle ja totesi  vuoden 2001 artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun), ettei moiselle juhlinnalle löytynyt yhtään silminnäkijää.

Trump ivasi ja elehti

Tällä viikolla Kovaleskia haastateltiin The Washington Postiin vanhoista artikkeleistaan. Hän sanoi, ettei muistanut väitteitä hurraajista, joita Trump äskettäin toisti nähneensä vuoden 2001 tv-kuvissa.

Trump kommentoi Kovaleskin haastattelua vaalitilaisuudessaan ivasanoilla ja kömpelöillä kädenliikkeillä. 

New Jerseyn kuvernööri  Chris Christie on sanonut Kovaleskin tavoin, ettei hänellä ole mitään muistikuvaa kenestäkään juhlimassa. Hän sanoi olevansa varma, että muistaisi, jos sellaista olisi tapahtunut. 

Toimittajat ovat Trumpille ääliöitä ja luusereita

Trumpin kampanjatoimisto ei ole vastannut kommenttipyytöihin. Epävirallisesti toimistosta on esitetty selitykseksi, ettei Trump tiennyt Kovaleskin sairaudesta.

Miehet ovat kuitenkin tunteneet toisensa ammatillisesti jo 1990-luvun alusta asti, ja Pulitzer-palkinnon voittajana Kovaleski on muutoinkin alallaan tunnettu. 

– Surullisinta on, etten ole tippaakaan hämmästynyt siitä, että Donald Trump tekee jotakin näin matalamielistä, Kovaleski kommentoi The Washington Postissa (siirryt toiseen palveluun)

Trumpilla on ollut taipumus käydä sanallisesti toimittajien kimppuun, elleivät heidän juttunsa ole miellyttäneet häntä. Hän ei ole kaihtanut sellaisia nimityksiä kuin "täysi ääliö" ja "luuseri".