Talvet lämpenevät, miten käy hiihdon? – "Lumiraja pakenee pohjoiseen ja muuttoliike suuntautuu etelään"

Talvien viivästyminen ja lumirajan pakeneminen pohjoiseen huolettavat Suomen tämän hetken menestyvintä maastohiihtoseuraa Vuokatti Ski Teamia. Vuokatin rinteillä lumi aiotaan taata lisäämällä lumitykistöä.

urheilu
Kaksi hiihtäjää Vuokatin hiihtoputkessa.
Jarkko Remahl / Yle

Hiihtotapahtumien peruminen lumen puutteessa on tuttua monelta vuodelta, mutta harmien voi odottaa yleistyvän tulevaisuudessa, jos ennusteet ilmaston lämpenemisestä toteutuvat. Talven alkamisen viivästyminen ja lumisen talven lyhentyminen huolettavat Vuokatti Ski Teamin manageria Hannu Koivusaloa.

– Lumiraja pakenee pohjoiseen ja muuttoliike suuntautuu etelään. Se on maastohiihdon kannalta huono yhtälö.

Koivusalo ennakoi, että hiihtäminen tulee jatkossa olemaan yhä enemmän edellisinä talvina säilötyn lumen varassa.

– Se tulee väkisinkin rajoittamaan hiihdon harrastusta, sillä lunta ei joka paikassa tehdä ja levitetä.

Maastohiihdon harrastajamäärät ovat pysyneet edelleen korkeina, vaikka lumitalvet ovat lyhentyneet. Hannu Koivusalo uskoo hiihtämisen kiehtovan jatkossakin harrastajia niin paljon, että lumen perässä ollaan valmiita matkustamaan yhä pitempiä matkoja. Se kuitenkin tarkoittaa, että hiihtäminen kallistuu ja harrastuspaikat harvenevat.

Kyllä tämä nykyinen kalusto riittää lumen tekemiseen – lopulta se vaatii vain sen pakkasen.

Lauri Suutarinen

– On hyvä miettiä, pitäisikö hiihdolla jatkossa olla "jäähalliverkosto". Ympäri Suomea olisi paikkoja, joissa tykkilumen ja säilötyn lumen avulla varmistettaisiin, että 1.11.–31.3. välisenä aikana pääsee joka tapauksessa hiihtämään. Näitä paikkoja pitäisi olla Suomessa joka puolella, erityisesti Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla. Tämän hiihtopaikkaverkoston avulla pääsisivät varmuudella hiihtämään ne, ketkä hiihtoa haluavat harrastaa, visioi Koivusalo.

Näkymä ei kuitenkaan täysin miellytä Koivusaloa, joka on henkeen ja vereen hiihtomies.

– Totta kai olisi mukavaa, jos joka paikassa olisi lunta ja kaikki voisivat kokea hiihtämisen riemun. Maailma kuitenkin muuttuu ja meidän pitää koettaa muuttua sen mukana. Jos näyttää, että luonnonlunta ei ole, sitten täytyy vain koettaa luoda olosuhteet jollakin tavalla.

Tykkiostos tuli tarpeeseen

Vuokatin laskettelurinteillä ei suostuta puhumaan lumirajan pakenemisesta, mutta Vuokatinrinteiden toimitusjohtaja myöntää, että sesongin alku on paennut viime vuosina muutamia viikkoja aiempaa myöhemmäksi.

– Kauden avaus on ollut keskimäärin marraskuun puolivälissä, mutta nyt kolme viimeistä vuotta aloitus on siirtynyt marras–joulukuun taitteeseen, Lauri Suutarinen kertoo.

Suutarinen ei ole valmis laittamaan kolmen vuoden saldoa ilmastonmuutoksen piikkiin. Rahaa on kuitenkin laitettu likoon lumivarmuuden takaamiseksi.

Se tulee väkisinkin rajoittamaan hiihdon harrastusta, sillä lunta ei joka paikassa tehdä ja levitetä.

Hannu Koivusalo

– Meillä satsattiin kolme vuotta sitten lumetuskapasiteettiin, joka kolminkertaistettiin. Investointi on kannattanut, haastavat alkutalvet ovat olleet sellaisia, ettö kapasiteetin kasvatus tuli tarpeeseen.

Lauri Suutarisen mukaan Vuokatissa on olemassa alustavat suunnitelmat lumetuskapasiteetin kasvattamiseen tätäkin suuremmaksi, mutta tällä hetkellä suunnitelmia ei olla realisoimassa.

– Kyllä tämä nykyinen kalusto riittää lumen tekemiseen – lopulta se vaatii vain sen pakkasen.