Miksi Turkki pudotti Venäjän rynnäkkökoneen? – Yle kokosi 5 väitettä

Turkin mukaan kyse oli aluepuolustuksesta, Venäjän mukaan suunnitellusta provokaatiosta. Entä Turkin sisäpolitiikka ja turkmeenikapinallisten tukeminen? Kävimme läpi viisi selitystä venäläisen Suhoi-rynnäkkökoneen alasampumiselle.

Ulkomaat
lentokone tulessa
HaberTurk TV -kanavan välittämässä kuvassa näkyy Turkin alas ampuma lentokone.EPA

Väite 1: Turkki puolusti alueellista koskemattomuuttaan

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Suhoi ammuttiin alas, koska se oli loukannut Turkin ilmatilaa. Turkin ja Yhdysvaltain mukaan Suhoi kävi Turkin ilmatilassa 17 sekunnin ajan.

Venäläiskoneet ovat aiemminkin koukanneet Turkin puolelta lukuisia kertoja. Turkin johto on tuominnut Venäjän toimet ja kutsunut Venäjän suurlähettilään puhutteluun ainakin kerran.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta pitää Erdoğanin perustelua sinänsä uskottavana.

– Turkin johto on julistanut kansalaisille toistuvasti, että ilmatilaloukkauksia ei enempää sallita, riippumatta siitä minkä maan kone sieltä tulee. Se lisää painetta kovan päätöksen tekemiseen, Alaranta sanoo.

Venäjän ilmavoimien Sukhoi S-24 -maataistelukone tukikohdassa Syyriassa.
Venäjän ilmavoimien Sukhoi S-24 -maataistelukone tukikohdassa Syyriassa. Turkki ampui samantyyppisen koneen alas Turkin ja Syyrian rajalla 24. marraskuuta.Venäjän puolustusministeriö / EPA

Väite 2: Turkki halusi tukea Syyrian turkmeenikapinallisia

Ennen tuhoaan venäläinen Suhoi oli käynyt pommittamassa Pohjois-Syyriassa taistelevia turkmeenikapinallisia. Kapinallisten komentaja on julkisesti kiittänyt Turkkia siitä, että se pudotti heitä pommittaneen koneen.

Myös presidentti Erdoğan sanoi puheessaan, että Suhoi ammuttiin alas Turkin oman turvallisuuden ja "veljiemme" oikeuksien puolustamiseksi. Veljillä Erdoğan viittasi ilmeisesti juuri turkkilaissukuisiin turkmeeneihin.

– Tämä on paljon uskottavampi selitys, sanoo tutkija Halil Gürhanli Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa Turkki käyttää turkmeenikapinallisia käsikassarana Syyrian sisällissodassa. Turkki ei halunnut, että kapinalliset ajetaan pois Turkin rajan pinnasta ja Latakian kaupungin lähistöltä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan piti puhetta Ankarassa torstaina 26. marraskuuta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan piti puhetta Ankarassa torstaina 26. marraskuuta. EPA

Väite 3: Erdoğan toimi sisäpoliittisista syistä

Presidentti Erdoğanin AK-puolue voitti marraskuussa pidetyt uusintavaalit, ja presidentin asema on vahva. Tämän teorian mukaan venäläiskoneen pudottamisen tarkoitus oli vahvistaa Erdoğanin asemaa turkkilaisten silmissä.

– Tässä on selvästi tarve näyttää, että Turkki on sotilasmahti. Siellä on kovasti panostettu viime aikoina, huikeat budjetit pistetty sotilaskalustoon ja armeijalle viime vuosina, Alaranta sanoo.

– Erdoğan haluaa päästä näyttämään johtajuuttaan.

Gürhanlin mukaan tapaus vahvistaa Erdoğanin asemaa, mutta se ei ollut venäläiskoneen pudottamisen ensisijainen syy vaan sivutuotteena tuleva seuraus.

Väite 4: Kurdit olivat Turkin todellinen maalitaulu

Erdoğanin asemaa paljon tärkeämpi syy venäläiskoneen pudottamiselle liittyy kurdikysymykseen, sanovat molemmat tutkijat. Alarannan mukaan Suhoin ampuminen alas siirsi maailman katseen pois sodasta, jota Turkki käy omalla kurdialueellaan.

– Ei pelkästään PKK:n sotilaita vaan myös kurdisiviilejä kuolee näissä taisteluissa. Nythän mediahuomio ei siihen kiinnity eikä sitä käsittele, Alaranta sanoo.

Gürhanlin mukaan myös turkmeenikapinallisten tukeminen on osa kurdien vastaista taistelua. Jos turkmeenit menettävät alueensa pohjois-Syyriassa, tilalle astuisivat luultavasti kurditaistelijat.

Väite 5: Venäjän versio: Laskelmoitu provokaatio islamistien suojelemiseksi

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti peruvansa Turkin-matkansa venäläisen Suhoin pudottamisen jälkeen.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti peruvansa Turkin-matkansa venäläisen Suhoin pudottamisen jälkeen.Maksim Shipenkov / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi eilen keskiviikkona, että Suhoin pudottaminen oli Turkilta laskelmoitu provokaatio, jonka tarkoitus oli suojella Syyriassa toimivia islamisteja.

Suhoi oli Turkin ilmatilassa 17 sekuntia. Siinä ajassa komentoketju ei olisi ehtinyt hankkia lupaa ohjuksen laukaisemiseen presidentti Erdoğanilta. Erdoğan sanoi itsekin tänään torstaina, että päätös perustui voimassa olevaan määräykseen.

Alaranta huomauttaa, että Venäjän oma toiminta tekee Lavrovin väitteestä ongelmallisen.

– Ilmatilaloukkauksia on ollut jo aikaisemminkin, Alaranta sanoo.

Väite islamistien suojelusta menee harmaalle vyöhykkeelle. Venäläisten pommittama turkmeeniryhmä on islamistinen, muttei yhtä radikaali kuin lännen tärkein maalitaulu Isis. Turkin mukaan turkmeenit vain puolustavat omaa kotiseutuaan.

Toisaalta suurin osa Pohjois-Syyriasta on Gürhanlin mukaan islamististen ryhmien hallinnassa. Seudulla on muunmuassa tshetsheenien ja uiguurien joukkoja.

– Venäjä on jossain määrin oikeassa siinä, että Syyriassa ei juuri enää ole maltillista oppositiota, Gürhanli sanoo.

Suhoin alasampumisessa Venäjä asettuukin uhrin asemaan.

– Venäjän on helppo antaa näitä lausuntoja kun ne eivät ole suoraan todellisuuden vastaisia, Alaranta huomauttaa.