1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

SAK:n Lyly: Yhteiskuntasopimusta pitää katsoa vielä hätiköimättä – AKT:n ilmoitus oli ikävä yllätys

Lauri Lylyn mukaan AKT:n ilmoitus vaikeuttaa entisestään vaikeita neuvotteluja työnantajien kanssa yhteiskuntasopimuksesta. Lyly kuuli AKT:n irtisanoutumisen neuvotteluista tiedotusvälineistä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Kuva: Yle

Ammattijärjestöjen keskusliitto SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly haluaa jatkaa AKT:n ilmoituksesta huolimatta neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta.

– Yhteiskuntasopimuksen koossa pitäminen on vaikeata, mutta tilannetta kannattaa katsoa ihan rauhassa. Tässä tilanteessa ei kannata hosua ja hätiköidä, puheenjohtaja Lyly kommentoi neuvottelutilannetta.

Puheenjohtaja Lauri Lylyn haluaa edetä neuvotteluissa edelleen niin, että ensin neuvotellaan ehdotus yhteiskuntasopimuksesta valmiiksi. Sen jälkeen SAK:n liitot arvioivat sopimusta. SAK:n työvaliokunta pohtii marssijärjestystä ja tilannetta viikonlopun aikana. Lyly toivoo myös kuljetusalan AKT:n odottavan työnantajien kanssa valmisteltavaa ehdotusta.

Lylyn arvion mukaan aikataulu yhteiskuntasopimusneuvotteluilla on edelleen se, että kokonaisuus ja liittojen kannat ovat tiedossa maaliskuussa.  

Lylyn arvion mukaan AKT:n ilmoitukseen on vaikuttunut Postin vaikeat työehtosopimusneuvottelut. Lyly kuuli AKT:n päätöksestä tiedotusvälineiden kautta.

– Ilmoitus oli ikävä yllätys muutenkin vaikeissa neuvotteluissa, Lyly kertoo.

SAK:n Lylyn mukaan työnantajien keskusliiton EK:n vaatimus liittojen mukana olosta koskee myös AKT:tä. , mutta vasta silloin kun on neuvotteluehdotus, johon liitot ottavat kantaa.

– EK on vähän hätäillyt vaatimuksellaan. Miedän pitää keväällä katsoa onko kaikki mukana sopimuksessa, Lyly jatkaa.