Näkökulma: Pääseekö Jari Aarnio hampurilaiselle?

Kukaan ei oikeasti uskonut, että Jari Aarnio kävelee tänään vapaana miehenä toimittajien eteen. Mutta pääseekö Aarnio hampurilaiselle, kysyy Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Näkökulmat
Päivi Happonen
Päivi HapponenTiina Jutila / Yle

Helsingin käräjäoikeudessa nähtiin aamulla melkoinen mediasirkus, kun törkeistä huumerikoksista syytetty Jari Aarnio asteli oikeustalon pääovesta turvatarkastukseen. Tähän saakka hänet on tuotu poliisikuljetuksella oikeustalolle Vantaan tutkintavankilasta.

Mitä mietit, kun sait kuulla vapautumisesta?

Missä olit viime yön?

Kenet tapasit eilen?

Mitä kaipasit eniten vankeudessa?

Aarnio seisoi salamavalojen keskellä tyynenä, ja vastaili kaikkiin kysymyksiin rauhallisesti. Aivan samalla tavalla, kuin monet kerran aiemminkin. Tänään Suomen tunnetuin huumepoliisi ei kuitenkaan kertonut Helsingin huumepoliisin takavarikoista. Aarnio kertoi, miltä tuntuu, kun hänelle vaaditaan 13 vuoden pituista ehdotonta vankeusrangaistusta.

Aarnion tapaus on Suomen rikoshistoriaa – monessakin mielessä.

*Koskaan aiemmin ei poliisia ole syytetty *Suomessa näin vakavista huumerikoksista, joista Aarniota nyt syytetään. Mittavan huumeliigan pyörittäjäksi epäilty henkilö ei ole milloinkaan pitänyt tiedotustilaisuutta Helsingin käräjäoikeudessa, eikä missään muuallakaan.

Jari Aarnio teki sen kuitenkin tänään.

Aarnion elämä muuttui eilisiltana kertaheitolla. Nyt hän saa käyttää tietokonetta, ja soittaa puhelimella kenelle haluaa. Tosin hänen lukuisat puhelimensa ovat takavarikoituna, mutta uusia tietysti saa helposti.

Mihin ravintolaan haluaisit mennä?

– Tuo Hesehän on tuossa lähellä. Sinne voisi mennä, naureskeli Aarnio toimittajille.

Mutta pääseekö Aarnio tänään hampurilaiselle?

*Se ei ole ihan varmaa. *Huumepoliisin entinen päällikkö on nimittäin monen rikollisen syvästi vihaama henkilö. Julkisuuteen on kerrottu, että viranomaiset suojaavat Aarnion turvallisuuden.

Se ei kuitenkaan näyttänyt siltä, kun oikeudessa tuli tänään ensimmäinen tauko. Aarnio käveli oikeustalon alakertaan kahville asianajajansa Riitta Leppiniemen kanssa. Yhtä ainuttakaan poliisia ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Heitä kyllä oli runsaasti oikeustalolla, mutta he kaikki seisoskelivat jossain muualla kuin Aarnion läheisyydessä.

Aarnio ei kertonut, missä hän oli viime yön. Hän sanoi toimittajille, ettei tiedä, mihin menee ensi yöksi. Toivottavasti joku tietää.

*Kaiken kohun keskellä *huume-ja virkarikosoikeudenkäynti jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa. Tänään oikeudessa kuultiin todistajina Aarnion entisiä alaisia. Todistajiin Aarnio ei saa olla yhteydessä, eikä matkustaa pois Suomesta.

Oikeussalin ulkopuolella Aarnio näki erään Helsingin huumepoliisin, joka oli menossa toiseen istuntoon. Aarnio kävi kättelemässä miestä, ja he juttelivat hetken.

Se ei olisi ollut mahdollista vielä toissa päivänä.