Hämeen-Anttila terrorismin kitkemisestä: Eurooppaan ei saa syntyä islamilaista ghettoa

Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila pitää terrorijärjestö Isisiä rajallisena uhkana Euroopalle. Hänen mielestään täytyy kuitenkin varautua siihen, että viimeistään vuoden kuluttua tulee seuraava suurenpuoleinen isku.

Kotimaa
Jaakko Hämeen-Anttila
Jaakko Hämeen-AnttilaYle

Professori Jaakko Hämeen-Anttila ei usko, että tilanne pahenee Pariisin iskujen jälkeen tai että iskuista olisi alkanut uusi aikakausi. Hänen mukaansa vuosi 2001 muutti asioita ja sen jälkeen sama tilanne on ollut päällä koko ajan.

– Kun Charlie Hebdo -iskut tehtiin, uutisoitiin, että nyt kääntyi historian lehti ja alkoi uusi aikakausi. Kun Madridiin ja Lontooseen hyökättiin, uutisoitiin samalla tavalla. Kyseessä on sarja iskuja, eivätkä ne valitettavasti pääty tähän, totesi professori Jaakko Hämeen-Anttila Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Hämeen-Anttila arvioi, että Syyriassa ja Irakissa Isis näyttää menettävän kannatustaan. Hän korostaa, että vain murto-osa Isisin toiminnasta tapahtuu Euroopassa.

– Kun he iskevät jossain muualla ja käyvät sotaa, niin se ei kiinnosta länsimaista mediaa. Se herättää harhan, että aina kun Isis tekee jotain, se kohdistuu länteen, arvioi Hämeen-Anttila.

Pariisin iskuilla Isis yritti vaikuttaa radikaaleihin muslimeihin, joilta Isis toivoo kannatusta. Hämeen-Anttilan mielestä Isisille olisi lottovoitto, jos he saisivat länsimaiset hallitukset tekemään toimia islamilaista väestöä kohtaan tai jos yleinen mielipide johtaisi väkivaltaisuuteen islamilaista väestöä kohtaan.

– Mielestäni Isis on onnistunut kiitettävän huonosti aiheuttamaan polarisoitumista länsimaissa. Nähdäkseni ei ole tullut suuria islamin vastaisia ilmiöitä sen enempää hallitustasolla kuin kansankaan keskuudessa.

Keinot terrorismia vastaan

Tunnettu islamin ja arabian kielen tuntija, professori Jaakko Hämeen-Anttila pitää parhaana tapana taistella terrorismia vastaan sosiaalipolitiikan kehittämistä Lähi-idän maissa.

– Paras ja ainoa toimiva tapa, miten voi vähentää terrorismia pitkällä tähtäimellä, on talouden kehittäminen ja koulutuksen korjaaminen eri Lähi-idän maissa. Tässä työssä myös lännen pitäisi auttaa, sanoi Hämeen-Anttila.

Hämeen-Anttilan mukaan kaikkein tärkeintä Euroopassa on, että estetään eri väestöryhmien polarisoituminen ja eriytyminen.

– Euroopassa ei saisi syntyä sellaista islamilaista ghettoa, jossa on vaarana radikalisoituminen. Ei saa käydä niin, että kun miehellä on parta ja kaapu, niin hänet pysäytetään, joka toisessa korttelissa ja tehdään ruumiintarkastus. Se on selvä viesti tälle väestölle, että vaikkaolen rauhallinen, minua pidetäänkin terroristina.

C-kasetti levitti radikalismia

Professori Jaakko Hämeen-Anttila ei usko väitteeseen, että ilman kännyköitä ja informaatioteknologiaa ei olisi arabikevättä tai Isis-ilmiötä. Ennen kännyköitä oli mm. Iranin vallankumous, joka toimi hyvin samalla tavalla kuin arabikevät.

Hämeen-Anttila on sitä mieltä, että Isisin propaganda leviäisi mitä tahansa tietä pitkin.

– Radikalismi leviäisi saarnaajien kautta. Ennen radikaalit ajatukset levisivät c-kaseteilla. Ne olivat hyvin tehokkaita.