Pohjois-Suomesta tarjolla paljon tiloja turvapaikanhakijoille

Pohjois-Suomessa ei tarvitse kierrellä pitkin maakuntia etsimässä mahdollisia tiloja turvapaikanhakijoille. Satu Isokoski Maahanmuuttovirastosta kertoo, että pohjoisesta tilatarjouksia on tullut valtavasti.

turvapaikanhakijat
Pakolaisia Torniossa.
Kati Teirikko / Yle

Pohjois-Suomessa on tarjottu runsaasti tiloja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon. Maahanmuuttoviraston Pohjois-Suomesta vastaava alueellinen toimihenkilö Satu Isokoski kertoo, että tiloja on tarjottu maahanmuuttoviraston lisäksi SPR:lle, kunnille ja ELY-keskuksille.

– Tilatarjouksia on tullut ihan valtavasti koko maassa, myös tällä minun alueellani, Isokoski kertoo.

Myös pienet kunnat ovat olleet aktiivisia.

– Myös kunnat, muuttotappiokunnat ja pohjoisen pienet kunnat, ovat tarjonneet tiloja hirveän paljon. Kunnilta tulee ihan rivitaloasuntoja, tyhjiä kouluja, joitain kerrostaloja ja oppilasasuntoloita.

Jos tila on kunnan omistama, niin silloin tarvitaan kunnan myönteinen kanta vastaanottokeskuksen perustamiseen.

Satu Isokoski

Kunto ja sopivuus ratkaisevat

Isokosken mukaan päätöstä tehdessä ratkaisevinta on tilojen kunto.

– Soveltuuko tila vastaanottokeskus- vai hätämajoitustoimintaan. Tietenkin hinta on yksi kriteeri. Myös omistuspohja vaikuttaa. Jos tila on kunnan omistama, niin silloin tarvitaan kunnan myönteinen kanta vastaanottokeskuksen perustamiseen.

Isokoski kertoo, että jos tarjottu tila soveltuu vastaanottokeskustoimintaan, hän on aina yhteydessä kuntapäättäjiin.

– Kysyn kunnan yleistä mielipidettä vastaanottokeskuksen perustamisesta. Monissa pienemmissä kunnissa asia on käsitelty syksyn aikana. Osalla kanta on myönteinen ja osalla on vähän kahtiajakautuneet mielipiteet, Isokoski kertoo.