Eläkkeelle jäämistään voi treenata työskentelemällä vain osan viikosta

Siirtyminen työelämän tiukasta tahdista leppoisaa eläkeläisen rytmiin ei ole aina helppoa. Erikoissuunnittelija Tapani Eskola sanookin harjoittelevansa eläkkeelle jäämistään osa-aikaeläkkeellä. Hän on eläkkeellä aina maanantaisin ja perjantaisin.

Kotimaa
Erikoissuunnittelija Tapani Eskola
Kati Turtola / Yle

Pitkän työuran jälkeen hyppy eläkkeelle ei aina onnistu. Rytmin ja elämäntapojen muutos on joillekin liian iso.

Yksi ratkaisu on siirtyminen osa-aikaeläkkeelle. Käytännössä silloin tehdään lyhyempää työviikkoa, mutta ollaan vielä osaksi kiinni työelämässä.Erikoissuunnittelija Tapani Eskola Hämeenlinnasta on tehnyt näin.

– Pidän itseäni työssäkävijänä, jolla on uusi mahdollisuus nautiskella viikonlopusta paljon enemmän kuin tavallisesti. Olen maanantait ja perjantait eläkkeellä. Kun torstaina työpäivä loppuu, niin sitä seuraa pitkä viikonloppu, myhäilee Eskola.

Olen maanantait ja perjantait eläkkeellä

Tapani Eskola

Metsähallituksella pitkän uran erikoissuunnittelijana tehnyt Eskola ei kyllästy kehumaan osa-aikaeläkettä.

– Olen ollut näin kolmisen vuotta ja olen tykännyt tosi paljon. Tämä antaa ihan uudella tavalla jaksamista työhön.

Eskola sanoo huomanneensa, että elämää on myös työn ulkopuolella.

Eskolan oma päätös jäädä osa-aikaeläkkeelle syntyi nopeasti. Tilannetta helpotti se, että erikoissuunnittelijan työtehtävätkin muuttuivat sopivasti. Töiden järjestely onnistuu sen ansiosta hyvin osa-aikaeläkkeelläkin.

Tapani Eskolalle on tärkeää, että hän kokee olevansa edelleen olevansa mukana työyhteisössä ja työelämässä.

– En halunnut sellaista ratkaisua, että olisi ollut ikään kuin hyllyllä. Jos olisi se ollut vaihtoehto, niin silloin olisin jatkanut täysiä työviikkoja.

Vaihtoehdoista pitää puhua avoimesti töissä

Tapani Eskola tietää, että kaikille osa-aikaeläkeläisyys ei sovi. Työtehtävät saattavat olla sellaisia, että niitä on vaikea jakaa uudella tavalla.

Usein osa-aikaeläkkeelle jäävä kokee myös riittämättömyyttä tai aikapulaa. Samat työt pitäisi saada tehtyä puolet lyhyemmässä ajassa.

Suurin osa Eskolan kohtalotovereista hehkuttaa osa-aikaeläkeläisyyden onnea, mutta toisenlaisiakin kokemuksia on.

Ei saa tuntua siltä, että minulta otettiin nyt töitä pois ja ne tuupattiin kavereille

Tapani Eskola

– Jos tehtäviä ei saada tasapainotettua työpäivien mukaan, niin silloin tulee stressiä siitä, ettei ehdi tehdä sitä, mitä toiset haluaisivat. Tai sitten järjestely ei vain sovi työprosessiin.

Eskola itse pitää tärkeänä, että kollegoiden työtaakka ei lisäänny osa-aikaeläkejärjestelyiden takia. Työyhteisön tuki ja avoin keskustelu ovat avaimia monen pulman ratkaisuun.

– Ei saa tuntua siltä, että minulta otettiin nyt töitä pois ja ne tuupattiin kavereille. Ratkaisuja kyllä löytyy, kunhan niistä avoimesti puhutaan.

Eläkkeelle jäämisen harjoitteleminen kannattaa

Metsähallituksella työskentelevä Tapani Eskola jättää työelämän lopullisesti taakseen ensi kesänä. Mies kokeekin osa-aikaeläkkeellä valmistautuvansa myös varsinaisiin eläkepäiviinsä.

– Kun jään eläkkeelle, minulla on mahdollisuus tehdä mitä tahansa.

Tapani Eskola sanoo tiedostavansa eläkkeellejäännin sudenkuopat. Muutos voi olla raju, kun yhtäkkiä ympäriltä kaikkoavat työkaverit ja rutiininomaiset aikataulut.

Eskola ei aio jäädä istumaan keinutuoliin lukemaan lehtiä. Luonnossa liikkuminen ja musiikki ovat jatkossakin tärkeitä harrastuksia.

– Vapaa-aika on luontevaa täyttää sellaisella tekemisellä, joka on mielekästä itselle ja mihin ei aikaisemmin ole ollut mahdollisuutta, esimerkiksi erilaisilla vapaaehtoistöillä.